Domowy Kebap
Coraz więcej osób kojarzy kabab/Kebap z niezdrową żywnością kupowaną na szybko w budce z kebabami. W tym przepisie postaram się pokazać jak można własnymi siłami przygotować w domu kebap który będzie połączeniem tego co znamy z polskich budek oraz tego jak robi się go na przykład w Turcji. Ja w przepisie użyłem jagnięciny ale każdemu polecam eksperymenty, można spróbować użyć mięso drobiowe najlepiej z udek albo wołowinę, nic nie stoi na przeszkodzie żeby wymieszać jagnięcinę z wołowiną. To danie daje dużo swobody, jakich dodatków użyjesz zależy tylko od Ciebie. Moja wersja opiera się na mięsie, surówce i sosie czosnkowym ale jeśli lubisz smaki greckie to zamiast sosu i surówki możesz dodać ser typu feta i zielone oliwki. Zachęcam do tworzenia własnych wariacji.
Składniki
- jagnięcina / 500 gram
- czosnek / 1 ząbek
- cebula / 1 sztuka
- jogurt naturalny / 2 łyżki
- kasza manna / 2 łyżki
- słodka czerwona papryka / 1 łyżeczka
- ostra papryka / 1 łyżeczka
- proszek do pieczenia / 1 łyżeczka
- sól / 1 łyżeczka
- pieprz / 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek
- Tortilla domowa
- Surówka z białej kapusty
- Sos czosnkowy
PRZEPIS
Przygotowanie tego dania musimy podzielić na dwa główne etapy, pierwszy – czyli doprawienie i zamrożenie mięsa należy wykonać dzień wcześniej wieczorem. Drugi etap czyli usmażenie mięsa i przygotowanie gotowych wrapów może odbyć się minimum po 12 godzinach.
Etap 1 - Przygotowanie mięsa
- Jagnięcinę mielimy i przekładamy do miski
- Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do mięsa
- Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do pozostałych składników
- Dodajemy przyprawy, jogurt naturalny, kaszę mannę i proszek do pieczenia
- Dokładnie mieszamy składniki w misce i przekładamy do woreczka
- Zawiązany woreczek wkładamy do zamrażarki na minimum 12 godzin
Etap 2 - Robimy kebap
- Mięso wyjmujemy z zamrażarki i kroimy ostrym nożem na cienkie plastry
- Na patelni rozgrzewamy oliwę
- Smażymy mięso do uzyskania odpowiedniego stopnia wysmażenia
Na duży kwadratowy kawałek folii aluminiowej kładziemy placek, placek smarujemy sosem czosnkowym, nakładamy porcję mięsa oraz surówkę z białej kapusty. Placek zawijamy i zabezpieczamy folią aluminiową żeby się nie rozwinął.
KOMENTARZE
Comments are closed here.