Domowy Kebap

Coraz więcej osób kojarzy kabab/Kebap z niezdrową żywnością kupowaną na szybko w budce z kebabami. W tym przepisie postaram się pokazać jak można własnymi siłami przygotować w domu kebap który będzie połączeniem tego co znamy z polskich budek oraz tego jak robi się go na przykład w Turcji. Ja w przepisie użyłem jagnięciny ale każdemu polecam eksperymenty, można spróbować użyć mięso drobiowe najlepiej z udek albo wołowinę, nic nie stoi na przeszkodzie żeby wymieszać jagnięcinę z wołowiną. To danie daje dużo swobody, jakich dodatków użyjesz zależy tylko od Ciebie. Moja wersja opiera się na mięsie, surówce i sosie czosnkowym ale jeśli lubisz smaki greckie to zamiast sosu i surówki możesz dodać ser typu feta i zielone oliwki. Zachęcam do tworzenia własnych wariacji.

Średnia: 5 (1 głosy)
Domowy Kebap
Logo

PRZEPIS

Przygotowanie tego dania musimy podzielić na dwa główne etapy, pierwszy – czyli doprawienie i zamrożenie mięsa należy wykonać dzień wcześniej wieczorem. Drugi etap czyli usmażenie mięsa i przygotowanie gotowych wrapów może odbyć się minimum po 12 godzinach.

Etap 1 - Przygotowanie mięsa

  1. Jagnięcinę mielimy i przekładamy do miski
  2. Cebulę obieramy, drobno siekamy i dodajemy do mięsa
  3. Czosnek przeciskamy przez praskę i wrzucamy do pozostałych składników
  4. Dodajemy przyprawy, jogurt naturalny, kaszę mannę i proszek do pieczenia
  5. Dokładnie mieszamy składniki w misce i przekładamy do woreczka
  6. Zawiązany woreczek wkładamy do zamrażarki na minimum 12 godzin

Etap 2 - Robimy kebap

  1. Mięso wyjmujemy z zamrażarki i kroimy ostrym nożem na cienkie plastry
  2. Na patelni rozgrzewamy oliwę
  3. Smażymy mięso do uzyskania odpowiedniego stopnia wysmażenia

Na duży kwadratowy kawałek folii aluminiowej kładziemy placek, placek smarujemy sosem czosnkowym, nakładamy porcję mięsa oraz surówkę z białej kapusty. Placek zawijamy i zabezpieczamy folią aluminiową żeby się nie rozwinął.

smacznego

KOMENTARZE

Comments are closed here.