Pieczona karkówka Mojo
Pyszna pieczona karkówka po kubańsku. Doskonale nadaje się do sandwichy a przede wszystkim do kubańskich kanapek.
Czas
Poziom
Porcje
8
kcal
123
Składniki
- karkówka / 1,5 kilograma
- świeża kolendra / 1 doniczka
- świeża mięta / 0,5 doniczki
- czosnek / 1 główka
- papryczka chilli / 1 sztuka
- limonka / 1 sztuka
- cytryna / 1 sztuka
- pomarańcza / 2 sztuki
- oliwa z oliwek / 0,5 szklanki
- oregano / 1 łyżeczka
- kolendra nasiona / 1 łyżeczka
- kmin rzymski / 2 łyżeczki
- pieprz
PRZEPIS
Przepis ten podzielony jest na dwa etapy. Pierwszy jest krótki i należy go wykonać dzień przed planowanym pieczeniem karkówki.
Etap 1:
- Do blendera wyciskamy sok z limonki, cytryny oraz pomarańczy
- Dodajemy pozostałe składniki poza karkówką
- Miksujemy marynatę
- Karkówkę myjemy
- Mięso umieszczamy w miseczce lub innym naczyniu i zalewamy marynatą
- Dokładnie nacieramy karkówkę, zostawiamy w marynacie i przekładamy do lodówki na minimum 6 godzin
- Karkówkę należy wyjąć z lodówki na około 1 godzinę przed planowanym pieczeniem aby nabrała temperatury pokojowej.
ETAP 2:
- Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni
- Karkówkę umieszczamy na kratce do pieczenia
- Pod kratkę wsuwamy blachę, jej zadaniem będzie łapanie skapującej marynaty (trudną ją później domyć dlatego polecam użycie dodatkowo jednorazowej foremki do pieczenia)
- Karkówkę pieczemy około 2,5 – 3 godziny co jakiś czas polewając ją marynatą
- Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia
Propozycja podania – pieczona karkówka
Zamarynowaną w ten sposób, upieczoną karkówkę wykorzystuję do przygotowania kubańskich kanapek.
123 kcal
8 porcji
PT2H
PT30M
KOMENTARZE
Comments are closed here.