
Krem z buraków
Oto jedna z moich ulubionych zup, kremów czyli krem z buraków. Głównym składnikiem będą oczywiście nasze polskie buraki ale nie zabraknie także ziemniaka. Dla podkreślenia smaku dodamy suszony imbir. Gwarantuję, że kto raz spróbuje tego kremu z buraków będzie chciał go jeść systematycznie.


Czas
Poziom
Porcje
6
kcal
123
Składniki
- burak / 3 średnie sztuki
- ziemniaki / 2 małe sztuki
- imbir / 1 łyżeczka (czubata)
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- woda
- śmietana 18% / 1 łyżka do każdej porcji
- natka pietruszki / do dekoracji
PRZEPIS
- Buraki i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy
- Do rozgrzanej oliwy dodajemy czubatą łyżeczkę suszonego imbiru
- Dokładnie mieszamy przez około 30 sekund
- Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę buraki i ziemniak
- Zalewamy warzywa wodą tak aby poziom wody był lekko poniżej najwyżej położonych warzyw
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Gotujemy pod przykryciem około 30 minut
- Zupę studzimy i blendujemy, chyba że nie szkoda nam ostrzy blendera to miksujemy na gorąco
- Po zblendowaniu próbujemy krem i jeśli zajdzie taka potrzeba doprawiamy imbirem, solą lub pieprzem
Propozycja podania kremu z buraków
Do miseczki bądź głębokiego talerza nalewamy porcję kremu. Na wierzch kładziemy łyżkę śmietany 18% i posypujemy odrobiną posiekanej natki pietruszki. Ten zdrowy i pyszny krem od dziś stanie się Twoją ulubioną zupą.

123 kcal
6 porcji
PT30M
PT15M
KOMENTARZE
3 komentarze
Bardzo lubię tego bloga. Super pomysł że pokazujesz kolejno na zdjęciach co i jak należy przygotować. Szkoda że inni jeszcze tego nie zrozumieli, że nie każdy czytelnik jest zawodowym kucharzem 🙂 Wracając do kremu, jest bardzo dobry. Mam jednak jedną uwagę buraki muszą być twarde, soczyste o lekko słodkawym smaku. Idealnie do tego celu nadaje się nasz burak czerwona kula i opolski. Znam masę odmian buraków ( pracuję w sklepie ogrodniczym) i większość tych nie polskich nie wychodzi w naszym klimacie, nie mają smaku.
Kolejny świetny przepis, tego mi było trzeba!
Uwielbiam wszystkie zupy kremy, już wiem co będę robić następnym razem. Wygląda pysznie!