
Rogaliki o smaku pizzy
Rogaliki o smaku pizzy to ciekawa propozycja na smaczną i oryginalną przekąskę. Smak pizzy ukryty w niewielkich rogalikach sprawi, że Twoi znajomi na długo zapamiętają ten pyszny smakołyk. Ta wspaniała propozycja na poczęstunek dla gości, doskonale sprawdza się także jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły.


Czas
Poziom
Porcje
8
kcal
79
Składniki
- mąka pszenna / 5 szklanek
- margaryna / 250 gram
- śmietana 18% / 330 gram
- salami / 80 gram
- cebula / 1 duża sztuka
- ser żółty / 200 gram
- przecier pomidorowy / 150g
- bazylia suszona
- oregano
- oliwa z oliwek
- żółtko / 1 sztuka
- oregano
PRZEPIS
- 4 szklanki mąki, śmietanę i margarynę ugniatamy dokładnie, gdy ciasto będzie za rzadkie dodajemy jeszcze pół szklanki mąki, jeśli jakimś sposobem dalej będzie za rzadkie dodajemy ostatnie pół szklanki mąki, ugniatamy ponownie i formujemy kulę
- Ciasto wsadzamy na 1 godzinę do lodówki (w tym czasie przygotowujemy nadzienie)
- Cebulę i salami kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy na patelni oliwę
- Cebulę wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy 3 minuty mieszając
- Po 3 minutach dodajemy salami i smażymy mieszając do momentu aż cebula będzie miękka
- Odstawiamy na bok
- Do koncentratu pomidorowego dodajemy po dwie łyżeczki bazylii oraz oregano i dokładnie mieszamy
- Żółty ser trzemy na tarce o grubych oczkach
- Gdy ciasto poleży przynajmniej 1 godzinę w lodówce przystępujemy do składania rogalików
- Ciasto dzielimy na cztery części
- Rozwałkowujemy jedną część ciasta, nie za cienko aby rogaliki się nie rozwalały
- Tniemy ciasto na osiem części (jak pizzę)
- Przy zewnętrznej krawędzi nakładamy 1 łyżeczkę przyprawionego przecieru pomidorowego
- Następnie nakładamy 1 łyżeczkę cebuli z salami i trochę startego sera
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza
- Zaczynając od zewnętrznej strony zawijamy rogaliki i układamy na blasze
- Wsadzamy rogaliki do piekarnika na 30 minut
- Po 20 minutach smarujemy rogaliki żółtkiem i posypujemy oregano
- Po kolejnych 10 minutach rogaliki są gotowe do podania
Propozycja podania – rogaliki o smaku pizzy
Na płaskim talerzu układamy piramidkę z rogalików. Rogaliki smakują dobrze zarówno ciepłe jak i zimne. Moim zdaniem najlepsze są po około 48 godzinach.

79 kcal
8 porcji
PT2H
PT15M
KOMENTARZE
Jeden komentarz
Genialny pomysł na posiłek dla dzieci. A także na zabawę, w czasie przygotowywania rogalików!