Rogaliki trzyskładnikowe
Rogaliki trzyskładnikowe na nowo przeżywają swoją młodość. Ten niezwykle prosty i pożywny wypiek zawładnął sercami tysięcy polskich internautów. Pokażę jak przygotować te zaskakująco proste rogaliki trzyskładnikowe, które tak naprawdę mają pięć składników. Trzy składniki na ciasto oraz dodatkowo nadzienie i cukier puder do posypania. Dodatkowe dwa składniki nie zmieniają jednak faktu, że rogaliki te są niezwykle proste i nie wymagają dużo pracy. Z tego przepisu wychodzą 32 pyszne rogaliki trzyskładnikowe.
Czas
Poziom
Porcje
8
kcal
52
Składniki
- mąka pszenna / 5 szklanek
- margaryna / 250 gram
- śmietana 18% / 330 gram
- dżem brzoskwiniowy / mały słoiczek
- cukier puder
PRZEPIS
- 4 szklanki mąki, śmietanę i margarynę ugniatamy dokładnie, gdy ciasto będzie za rzadkie dodajemy jeszcze pół szklanki mąki, jeśli jakimś sposobem dalej będzie za rzadkie dodajemy ostatnie pół szklanki mąki, ugniatamy ponownie i formujemy kulę
- Ciasto wsadzamy na 1 godzinę do lodówki
- Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na 4 części
- Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt przypominający koło, nie musi być idealnie
- Ciasto tniemy jak pizzę na 8 trójkątnych kawałków
- Blachę oprószamy delikatnie mąką
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
- Przy krawędzi nakładamy po jednej łyżeczce dżemu
- Zwijamy każdy trójkącik ciasta zaczynając od zewnętrznej strony w kierunku środka, formując rogaliki i układamy na blasze
- a jedną blachę wchodzi 16 rogalików (z 2 kawałków ciasta)
- Pieczemy rogaliki przez 30 minut
- Po 30 minutach wyjmujemy rogaliki i odkładamy na talerz do ostudzenia i wstawiamy drugą partię
- Gdy już mamy upieczone i wystudzone wszystkie 32 rogaliki możemy przejść do podawania
Propozycja podania – rogaliki trzyskładnikowe
Na płaskim talerzu układamy piramidkę z rogalików trzyskładnikowych, posypujemy przez sitko cukrem pudrem i podajemy gościom.
52 kcal
8 porcji
PT2H
PT15M
KOMENTARZE
Jeden komentarz
Muszę spróbować z brzoskwiniami też, do tej pory tylko z czekoladą robiłam