Rogaliki trzyskładnikowe

Rogaliki trzyskładnikowe

Rogaliki trzyskładnikowe na nowo przeżywają swoją młodość. Ten niezwykle prosty i pożywny wypiek zawładnął sercami tysięcy polskich internautów. Pokażę jak przygotować te zaskakująco proste rogaliki trzyskładnikowe, które tak naprawdę mają pięć składników. Trzy składniki na ciasto oraz dodatkowo nadzienie i cukier puder do posypania. Dodatkowe dwa składniki nie zmieniają jednak faktu, że rogaliki te są niezwykle proste i nie wymagają dużo pracy. Z tego przepisu wychodzą 32 pyszne rogaliki trzyskładnikowe.

Średnia: 5 (9 głosy)
Rogaliki trzyskładnikowe
Logo
Czas
Poziom
Porcje 8
kcal 52

Składniki

AKCESORIA:

piekarnik sitko

PRZEPIS

  1. 4 szklanki mąki, śmietanę i margarynę ugniatamy dokładnie, gdy ciasto będzie za rzadkie dodajemy jeszcze pół szklanki mąki, jeśli jakimś sposobem dalej będzie za rzadkie dodajemy ostatnie pół szklanki mąki, ugniatamy ponownie i formujemy kulę
  2. Ciasto wsadzamy na 1 godzinę do lodówki
  3. Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na 4 części
  4. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt przypominający koło, nie musi być idealnie
  5. Ciasto tniemy jak pizzę na 8 trójkątnych kawałków
  6. Blachę oprószamy delikatnie mąką
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
  8. Przy krawędzi nakładamy po jednej łyżeczce dżemu
  9. Zwijamy każdy trójkącik ciasta zaczynając od zewnętrznej strony w kierunku środka, formując rogaliki i układamy na blasze
  10. a jedną blachę wchodzi 16 rogalików (z 2 kawałków ciasta)
  11. Pieczemy rogaliki przez 30 minut
  12. Po 30 minutach wyjmujemy rogaliki i odkładamy na talerz do ostudzenia i wstawiamy drugą partię
  13. Gdy już mamy upieczone i wystudzone wszystkie 32 rogaliki możemy przejść do podawania

Propozycja podania – rogaliki trzyskładnikowe

Na płaskim talerzu układamy piramidkę z rogalików trzyskładnikowych, posypujemy przez sitko cukrem pudrem i podajemy gościom.

smacznego

KOMENTARZE

Jeden komentarz

  • Ula
    /

    Muszę spróbować z brzoskwiniami też, do tej pory tylko z czekoladą robiłam