Czarny makaron z warzywami i kurczakiem
Potrawy z czarnym makaronem w smaku tak naprawdę nie różnią się od tych w których wykorzystano zwykły makaron ale wyglądają bardziej efektownie. W połączeniu z kolorowymi warzywami takimi jak marchew i żółta papryka, danie znakomicie prezentuje się na talerzu.
Czas
Poziom
Porcje
2
kcal
350
Składniki
- czarny makaron / 120g
- filet z kurczaka / 160g
- czerwona cebula / 1 sztuka
- żółta papryka / 1 sztuka
- marchew / 1 sztuka
- czosnek / 1 ząbek
- masło / 2 łyżki
- imbir / 1 łyżeczka
- cytryna
- Grana Padano
- śmietana 30% / 2 łyżki
- woda
- sól
- pieprz
PRZEPIS
- Paprykę myjemy i kroimy w paski
- Marchew obieramy i przy pomocy obieraczki do warzyw tworzymy cienkie paski z marchwi
- Czerwoną cebulę obieramy i kroimy w piórka
- Makaron gotujemy zgodnie z przepisem w osolonej wodzie
- Filety z kurczaka kroimy w paski, doprawiamy solą i pieprzem, następnie smażymy na patelni
- Na drugiej patelni roztapiamy masło i smażywmy na nim pokrojoną cebulę
- Po około 2 minutach na patelnię dodajemy łyżeczkę imbiru
- Na tarce ścieramy odrobinę skórki z cytryny i dodajemy na patelnię
- Po minucie na patelnię dodajemy pokrojoną marchewkę i paprykę i odrobinę wody (może być to woda w której gotował się makaron)
- Mieszając i pilnując aby nic się nie przypaliło czekamy około 5 minut aż marchew i papryka zmięknie (w razie potrzeby dolewamy odrobinę wody)
- Do warzyw dodajemy 2 łyżki śmietany, mieszami i podgrzewamy przez kolejne 2 minuty
Propozycja podania czarnego makaronu z kurczakiem i warzywami
Na płaski talerz nakładamy porcję makaronu, następnie kilka kawałków kurczaka i przykrywamy wszystko warzywami ze śmietaną. Całość posypujemy startym serem. Danie najlepiej smakuje gdy warzywa są jeszcze gorące.
350 kcal
2 porcji
KOMENTARZE
2 komentarze
A po co w składnikach ser, skoro potem nigdzie w przrpisie go nie ma?
Oczywiście masz rację, przepis już zaktualizowany, serem należy posypać danie już na talerzu. Pozdrawiam