Tortilla domowa
Domowe tortille to ekonomiczna alternatywa dla gotowych placków dostępnych w sklepie, składniki są tanie a sam proces przygotowania prosty.
Czas
Poziom
Porcje
12
kcal
85
Składniki
- smalec / 30 gram
- mąka pszenna / 380 gram
- woda / 200 ml
- sól / 1/2 łyżeczki
PRZEPIS
- Smalec rozpuszczamy w gorącej wodzie
- W misce mieszamy mąkę, wodę ze smalcem oraz sól
- Dokładnie mieszamy ciasto, formujemy kulę, odkłądamy do miski i przykrywamy folią aby ciasto nie wyschło
- Zostawiamy ciasto na 1 godzinę
- Dzielimi ciasto na 8 części i formujemy kulki
- Rozgrzewamy suchą patelnię
- Bierzemy 1 kuleczkę a następnie rozwałkowujemy na cienki okrągły (w miarę możliwości) placek
- Placek smażymy po około 20 sekund z każdej strony
Placki doskonale nadają się do przygotowania domowego kebaba w cieście oraz wszelkiego rodzaju wrapów.
85 kcal
12 porcji
PT10M
PT50M
KOMENTARZE
Comments are closed here.