Tortilla domowa

Domowe tortille to ekonomiczna alternatywa dla gotowych placków dostępnych w sklepie, składniki są tanie a sam proces przygotowania prosty.

Średnia: 5 (1 głosy)
Tortilla domowa
Logo
Czas
Poziom
Porcje 12
kcal 85

Składniki

PRZEPIS

  1. Smalec rozpuszczamy w gorącej wodzie
  2. W misce mieszamy mąkę, wodę ze smalcem oraz sól
  3. Dokładnie mieszamy ciasto, formujemy kulę, odkłądamy do miski i przykrywamy folią aby ciasto nie wyschło
  4. Zostawiamy ciasto na 1 godzinę
  5. Dzielimi ciasto na 8 części i formujemy kulki
  6. Rozgrzewamy suchą patelnię
  7. Bierzemy 1 kuleczkę a następnie rozwałkowujemy na cienki okrągły (w miarę możliwości) placek
  8. Placek smażymy po około 20 sekund z każdej strony

Placki doskonale nadają się do przygotowania domowego kebaba w cieście oraz wszelkiego rodzaju wrapów.

smacznego

KOMENTARZE

Comments are closed here.