Chilli con carne z klopsikami – Jamie Oliver
Tym razem pokażę przepis na chilli con carne z klopsikami, który Jamie Oliver zademonstrował w swoim programie „15 minut Jamiego”. Jest to bardzo szybkie danie, które dzięki zastosowaniu kilku tricków smakuje jakby było przygotowywane godzinami. Aromatyczny sos wspaniale komponuje się z bulgurem czyli łamaną pszenicą. To danie polecam każdemu zabieganemu kucharzowi, który chce przygotować pyszne a zarazem sycące danie w mniej niż 20 minut.
Czas
Poziom
Porcje
2
kcal
300
Składniki
- mięso wieprzowo-wołowe / 500g
- bulgur / 1 szklanka
- grillowana papryka / 3 sztuki
- przecier pomidorowy / 700ml
- czerwona fasola / 400g
- jogurt naturalny / 150g
- cebula dymka / 2 sztuki
- papryczka chilli / 4 sztuki
- limonka
- laska cynamonu
- wędzona mielona papryka / 1 łyżeczka
- Garam masala / 2 łyżeczki
- kmin rzymski / 2 łyżeczki
- bazylia świeża / kilka świeżych listków
- sól
- pieprz
- oliwa z oliwek
- woda
PRZEPIS
Bulgur:
- Do garnka wsypujemy jedną szklankę bulguru oraz wlewamy dwie szklanki wrzątk
- Dorzucamy kawałek cynamonu
- Gotujemy pod przykryciem 12 minut
- W czasie oczekiwania na bulgur przygotowujemy resztę dania
Klopsiki:
- Mięso przyprawiamy solą, pieprzem oraz mieszanką garam masala
- Mieszamy składniki
- Rozgrzewamy oliwę na małej patelni
- Wilgotnymi rękami formujemy około 16 niewielkich klopsików
- Wrzucamy klopsiki na rozgrzaną oliwę
- Smażymy klopsiki aż się przyrumienią ze wszystkich stron
- W międzyczasie przygotujemy sos
- Do blendera wlewamy przecier pomidorowy
- Wsypujemy łyżeczkę wędzonej papryki
- Wrzucamy 2 całe dymki oraz 3 grillowane papryki
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Rozgrzewamy dużą patelnię
- Całość miksujemy
- Sos przelewamy na dużą patelnię
- Nakłuwamy 4 papryczki chilli i kładziemy je na palniku
- Papryczki trzymamy na ogniu aż sczernieją
- Czerwoną fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą
- Klopsiki z małej patelni przekładamy do sosu na dużej patelni
- Do pozostałości po klopsikach na małej patelni dodajemy czerwoną fasolę
- Dodajemy kminu rzymskiego
- Fasolkę smażymy kilka minut co jakiś czas wstrząsając patelnią
- Limonkę kroimy na ćwiartki
- Gdy fasolka popęka dodajemy ją do sosu z klopsikami
- Wyłączamy wszystkie palniki
- Z bulguru wyjmujemy cynamon
- Gotowe, możemy nakładać
Propozycja podania Chilli con carne z klopsikami
Na drewnianej desce ustawiamy talerz. Obok talerza kładziemy limonkę oraz przypaloną papryczkę chilli. Na talerz nakładamy ugotowany bulgur, na środek kładziemy klopsiki z sosem, dodajemy 2-3 łyżki jogurtu naturalnego i dekorujemy kilkoma listkami bazylii.
300 kcal
2 porcji
PT20M
PT5M
KOMENTARZE
Comments are closed here.