Zupa krem z kukurydzy

Moje ulubione zupy to wszelkiego rodzaju kremy, dlatego też poniżej przedstawiam przepis na zupę krem z kukurydzy. Tę słodką, pikantną zupę, podaję w chłodniejsze dni ze względu na jej rozgrzewające właściwości. Jest to prosta w przygotowaniu zupa, nie wymagająca specjalnych kulinarnych zdolności. Idealnie nadaje się na rodzinny obiad lub jako ciepły posiłek po jesiennym spacerze.

Średnia: 5 (1 głosy)
Zupa krem z kukurydzy
Logo
Czas
Poziom
Porcje 6
kcal 60

Składniki

PRZEPIS

  1. W dużym garnku rozgrzewamy masło
  2. Kukurydzę konserwową odsączamy i podsmażamy na maśle przez około 8 minut
  3. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę
  4. Do kukurydzy wlewamy litr bulionu
  5. Po kolejnych 5 minutach wrzucamy ziemniaki do pozostałych składników
  6. Przyprawiamy słodką papryką, chilli, kurkumą, imbirem, solą i pieprzem
  7. Gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut
  8. Zakręcamy gaz/zdejmujemy z rozgrzanej płyty, studzimy i miksujemy (chyba że nie szkoda nam blendera to miksujemy na gorąco)
  9. Kroimy chilli w cienkie plasterki

Nakładamy krem do miseczek, dodajemy czubatą łyżkę śmietany, posypujemy chili (pieprz cayenne) oraz paseczkami świeżej papryki chilli.

smacznego

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

*