Chilli con carne z klopsikami – Jamie Oliver

Tym razem pokażę przepis na chilli con carne z klopsikami, który Jamie Oliver zademonstrował w swoim programie „15 minut Jamiego”.  Jest to bardzo szybkie danie, które dzięki zastosowaniu kilku tricków smakuje jakby było przygotowywane godzinami. Aromatyczny sos wspaniale komponuje się z bulgurem czyli łamaną pszenicą. To danie polecam każdemu zabieganemu kucharzowi, który chce przygotować pyszne a zarazem sycące danie w  mniej niż 20 minut.

Średnia: 5 (2 głosy)
Chilli con carne z klopsikami – Jamie Oliver
Logo

PRZEPIS

Bulgur:

  1. Do garnka wsypujemy jedną szklankę bulguru oraz wlewamy dwie szklanki wrzątk
  2. Dorzucamy kawałek cynamonu
  3. Gotujemy pod przykryciem 12 minut
  4. W czasie oczekiwania na bulgur przygotowujemy resztę dania

Klopsiki:

  1. Mięso przyprawiamy solą, pieprzem oraz mieszanką garam masala
  2. Mieszamy składniki
  3. Rozgrzewamy oliwę na małej patelni
  4. Wilgotnymi rękami formujemy około 16 niewielkich klopsików
  5. Wrzucamy klopsiki na rozgrzaną oliwę
  6. Smażymy klopsiki aż się przyrumienią ze wszystkich stron
  7. W międzyczasie przygotujemy sos
  8. Do blendera wlewamy przecier pomidorowy
  9. Wsypujemy łyżeczkę wędzonej papryki
  10. Wrzucamy 2 całe dymki oraz 3 grillowane papryki
  11. Doprawiamy solą i pieprzem
  12. Rozgrzewamy dużą patelnię
  13. Całość miksujemy
  14. Sos przelewamy na dużą patelnię
  15. Nakłuwamy 4 papryczki chilli i kładziemy je na palniku
  16. Papryczki trzymamy na ogniu aż sczernieją
  17. Czerwoną fasolkę płuczemy pod bieżącą wodą
  18. Klopsiki z małej patelni przekładamy do sosu na dużej patelni
  19. Do pozostałości po klopsikach na małej patelni dodajemy czerwoną fasolę
  20. Dodajemy kminu rzymskiego
  21. Fasolkę smażymy kilka minut co jakiś czas wstrząsając patelnią
  22. Limonkę kroimy na ćwiartki
  23. Gdy fasolka popęka dodajemy ją do sosu z klopsikami
  24. Wyłączamy wszystkie palniki
  25. Z bulguru wyjmujemy cynamon
  26. Gotowe, możemy nakładać

Propozycja podania Chilli con carne z klopsikami

Na drewnianej desce ustawiamy talerz. Obok talerza kładziemy limonkę oraz przypaloną papryczkę chilli. Na talerz nakładamy ugotowany bulgur, na środek kładziemy klopsiki z sosem, dodajemy 2-3 łyżki jogurtu naturalnego i dekorujemy kilkoma listkami bazylii.

smacznego

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

*