Spaghetti z klopsikami
Makaron spaghetti podany z klopsikami to świetne połączenie lekkiego dania na bazie makaronu z sycącym mięsnymi klopsikami. Dodatek startego sera oraz niesamowity wygląd sprawiają, że nawet największy niejadek zje posiłek ze smakiem.
Czas
Poziom
Porcje
4
kcal
480
Składniki
- makaron spaghetti / 240g
- mięso wieprzowo-wołowe / 500g
- przecier pomidorowy / 400ml
- jajko / 1
- cebula / 1
- czosnek / 1 ząbek
- Grana Padano / 50g
- mąka pszenna / 1 szklanka
- cukier / 1 łyżka
- sól / 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek
- pieprz
- bazylia świeża
- natka pietruszki
PRZEPIS
Klopsiki w sosie pomidorowym
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę
- Czosnek obieramy i przeciskamy
- Natkę pietruszki siekamy
- Mięso mielone, cebulę, czosnek i natkę pietruszki wrzucamy do miski
- Do miski wbijamy równierz jajko i przyprawiamy wszystko solą i pieprzem
- Składniki dokładnie mieszamy
- Z otrzymanej masy formujemy niewielkie klopsiki i układamy je żeby się ze sobą nie stykały
- Na talerzyk wysypujemy mąkę pszenną
- Obtaczamy klopsiki w mące
- Na patelni rozgrzewamy oliwę i smażymy klopsiki z każdej strony
- Gotujemy wodę na makaron
- Gdy klopsiki będą już usmażone na patelnię dodajemy przecier pomidorowy i doprawiamy cukrem
- Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu
- Ser Grana Padano trzemy na tarce
Makaron spaghetti nakładamy na płaski talerz, następnie polewamy go sosem pilnując aby w każdej porcji znalazło się kilka klopsików. Danie dekorujemy kilkoma listkami świeżej bazylii i posypujemy startym serem.
480 kcal
4 porcji
PT30M
PT10M
KOMENTARZE
Jeden komentarz
Mmmm a brakowało mi ostatnio pomysłu na obiad, zdjęcia wyglądają tak apetycznie, że aż się zrobiłem głodny! Zaraz po niedzieli przetestuje 🙂