Rogalik z jajkiem i boczkiem
Kanapka z sadzonym jajkiem i bekonem to jedno z moich ulubionych śniadań. Świeży rogalik, jajko sadzone, chrupiący bekon, sałata, pomidor to najprostsza kombinacja ale jak wiemy każdy ma inną wizję idealnej kanapki. Wiele osób rano nie ma apetytu ale gwarantuję, że tak pyszną kanapkę zje ze smakiem nawet największy niejadek.
ZDJĘCIA
PROPOZYCJAPRZEPIS
- Na patelni roztapiamy masło
- Na rozgrzanym maśle smażymy plastry wędzonego boczku
- Gdy boczek będzie odpowiednio wysmażony odkładamy go na talerz
- Patelni nie myjemy, na tłuszczu przesiąkniętym smakiem boczku robimy jajka sadzone, doprawiamy solą i pieprzem
- Pomidory kroimy w plastry
- Żółty ser trzemy na największych oczkach tarki
- Rogaliki przekrawamy na pół (ale nie do końca)
- Do wnętrza każdego rogalika wsadzamy liść sałaty, plaster boczku, jajko sadzone, 2 plastry pomidora oraz łyżkę startego sera
Propozycja podania rogala z jajkiem sadzonym i bekonem
Gotowa kanapka najlepiej prezentuje się na drewnianej desce. Bardziej tradycyjna wersja podana na talerzu jest również akceptowalna ????
123 kcal
4 porcji
PT20M
PT10M
KOMENTARZE
Comments are closed here.