Naleśniki meksykańskie
Naleśniki meksykańskie to ciekawa propozycja na pikantny, pożywny obiad z wykorzystaniem mięsa mielonego. Mięso, fasola, kukurydza i ciasto naleśnikowe nasycą nawet największego głodomora jednocześnie przełamując monotonię w kuchni. Meksykański farsz smakuje świetnie nie tylko z naleśnikami ale również dobrze sprawdza się z makaronem czy ryżem.
Czas
Poziom
Porcje
4
kcal
150
Składniki
- mąka pszenna / 2 szklanki
- mleko / 1 szklanka
- woda / 1 szklanka
- jajko / 1 sztuka
- olej rzepakowy
- sól
- mięso mielone wieprzowe / 500 gram
- kukurydza konserwowa / 1 puszka
- czerwona fasola / 1 puszka
- koncentrat pomidorowy / 190 gram
- cebula / 1 sztuka
- czosnek / 2 ząbki
- słodka czerwona papryka / 1 czubata łyżeczka
- ostra papryka / 1 czubata łyżeczka
- sos Worcester / 1 łyżka
- oliwa z oliwek
- woda
- pieprz
- kapusta pekińska
- Sos czosnkowy
PRZEPIS
- Mąkę, jajko, mleko, wodę, 1 łyżkę oleju oraz łyżeczkę soli dokładnie mieszamy
- Tak powstałe ciasto na naleśniki odstawiamy, naleśniki będziemy smażyć w późniejszej części przepisu
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
- Rozgrzewamy oliwę na patelni
- Na rozgrzaną patelnię dodajemy pokrojoną cebulę
- Czosnek obieramy, przeciskamy i dodajemy do smażącej się cebuli
- Mieszamy przez około 1 minutę
- Na patelnię dodajemy mięso mielone
- Mięso rozdrabniamy i często mieszamy
- Gdy mięso będzie już dobrze rozdrobnione i przestanie być już surowe…
- … dodajemy do niego czerwoną fasolę i kukurydzę
- Dodajemy koncentrat pomidorowy, brudny słoiczek po koncentracie wypełniamy do 1/3 wodą, zakręcamy, wstrząsamy, odkręcamy i wodę z resztkami koncentratu dodajemy na patelnię
- Dodajemy sos Worcester, ostrą i słodką paprykę oraz pieprz
- Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni do naleśników
- Zaczynamy smażyć naleśniki co jakiś czas miesząc farsz
- Farsz smażymy jeszcze około 8 minut
- farsz meksykanski Smażymy naleśniki do momentu gdy skończy nam się ciasto
Propozycja podania – naleśniki po meksykańsku
Na naleśniku układamy liść sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej, nakładamy 2 czubate łyżki farszu meksykańskiego i składamy dwa razy na pół (jak na zdjęciu poniżej). Na wierzch nakładamy łyżkę sosu czosnkowego.
150 kcal
4 porcji
PT1H
PT15M
KOMENTARZE
3 komentarze
Zdecydowanie wolę zwinąć naleśnika w rulon niż tak składać
Nie widzę problemu, ten sposób składania to tylko moja propozycja 🙂 Pozdrawiam
A mi tam sie spodobal ten sposob