Krewetki z cukinią i makaronem

Krewetki z cukinią podane na wstęgach makaronu to danie, które pomimo dużej dostępności składników dla wielu osób wciąż brzmi ekskluzywnie. Jest to proste i zdrowe danie, które wbrew powszechnym opinią nie wymaga wiele pracy ani umiejętności. Danie to na pewno zrobi wrażenie na każdym kto choć trochę lubi owoce morza.

 

Średnia: 5 (4 głosy)
Krewetki z cukinią i makaronem
Logo
Czas
Poziom
Porcje 2
kcal 439

Składniki

PRZEPIS

  1. Rozmrażamy krewetki
  2. Cukinię myjemy i obramy obieraczką do warzyw zostawiając część skóry. Nasępnie kroimy cukienię w plastry
  3. Natkę pietruszki siekamy
  4. Wstawiamy wodę na makaron, solimy. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
  5. Czosnek obieramy
  6. Na patelni rozgrzewamy oliwę
  7. Przeciskamy czosnek na rozgrzaną oliwę
  8. Na patelnię wrzucamy również cukienie i smażymy z każdej strony po 2 minuty
  9. Dodajemy łyżkę masła, sól oraz szafran
  10. Po 2 minutach cukinię odsuwamy na bok patelni, robiąc na środku miejsce na krewetki
  11. Na środek dodajemy resztę masła oraz krewetki
  12. Delikatnie solimy krewetki i smażymy z każdej strony po 1 minucie
  13. Na patelnię wlewamy białe wino, dodajemy natkę pietruszki i zwiększamy ogień. Wszystko mieszamy.
  14. Na patelnię dodajemy śmietanę, cały czas mieszając
  15. Gdy sos zgęstnieje zakręcamy ogień

Do miseczki najpierw nakładamy wymieszany makaron z krewetkami i cukinią. Na wierzchu kładziemy ładnie prezentującą się krewetkę. Danie podajemy z ćwiartką cytryny.

smacznego

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

*