
Krewetki z cukinią i makaronem
Krewetki z cukinią podane na wstęgach makaronu to danie, które pomimo dużej dostępności składników dla wielu osób wciąż brzmi ekskluzywnie. Jest to proste i zdrowe danie, które wbrew powszechnym opinią nie wymaga wiele pracy ani umiejętności. Danie to na pewno zrobi wrażenie na każdym kto choć trochę lubi owoce morza.


Czas
Poziom
Porcje
2
kcal
439
Składniki
- Krewetki białe / 280 gram
- cukinia / 1 sztuka (mała)
- makaron wstęgi / 100 gram
- śmietana 30% / 100 gram
- masło / 2 łyżki
- czosnek / 2 ząbki
- oliwa z oliwek / 2 łyżki
- białe wino / 80 ml
- cytryna / 1 sztuka
- natka pietruszki / 1 sztuka
- szafran / 0,12 grama
- sól
PRZEPIS
- Rozmrażamy krewetki
- Cukinię myjemy i obramy obieraczką do warzyw zostawiając część skóry. Nasępnie kroimy cukienię w plastry
- Natkę pietruszki siekamy
- Wstawiamy wodę na makaron, solimy. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
- Czosnek obieramy
- Na patelni rozgrzewamy oliwę
- Przeciskamy czosnek na rozgrzaną oliwę
- Na patelnię wrzucamy również cukienie i smażymy z każdej strony po 2 minuty
- Dodajemy łyżkę masła, sól oraz szafran
- Po 2 minutach cukinię odsuwamy na bok patelni, robiąc na środku miejsce na krewetki
- Na środek dodajemy resztę masła oraz krewetki
- Delikatnie solimy krewetki i smażymy z każdej strony po 1 minucie
- Na patelnię wlewamy białe wino, dodajemy natkę pietruszki i zwiększamy ogień. Wszystko mieszamy.
- Na patelnię dodajemy śmietanę, cały czas mieszając
- Gdy sos zgęstnieje zakręcamy ogień
Do miseczki najpierw nakładamy wymieszany makaron z krewetkami i cukinią. Na wierzchu kładziemy ładnie prezentującą się krewetkę. Danie podajemy z ćwiartką cytryny.

439 kcal
2 porcji
PT20M
PT10M
KOMENTARZE
Comments are closed here.