
Bagietki do kubańskich kanapek
Proste bagietki, których używam do przygotowania kubańskich kanapek. Z tego przepisu uzyskasz 6 pysznych bagietek.


PRZEPIS
Przepis ten podzielony jest na dwa etapy. Pierwszy jest bardzo, krótki i należy go wykonać dzień przed planowanym pieczeniem bagietek.
Etap 1
- W miseczce mieszamy drożdże z 3 łyżkami mąki pszennej oraz 5 łyżkami wody
- Składniki dokładnie mieszamy i odkładamy na noc do lodówki
Etap 2
- Na 1 godzinę przed rozpoczęciem etapu drugiego wyjmujemy z lodówki zaczyn z etapu 1
- Do zaczynu z etapu 1 dodajemy pozostałą mąkę, 1 szklankę wody, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę soli
- Ciasto wyrabiamy
- Aby uzyskać idealną konsystencję dodajemy więcej wody lub mąki.
- Ciasto dokładnie wyrabiamy i formujemy kulę
- Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę
- Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 6 części
- Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia
- Z każdej części ciasta formujemy jedną bagietkę
- Na blachę układamy 2-3 bagietki
- Przykrywamy bagietki ściereczką i zostawiamy na 20 minut żeby jeszcze trochę wyrosły
- Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni
- Smarujemy bagietki z zewnątrz wodą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika
- Pieczemy przez około 30 minut pilnując by za bardzo się nie przypiekły
- Wyjmujemy i czekamy aż bagietki wystygną
Propozycja podania – bagietki kubańskie
Bagietki te najczęściej wykorzystuje do przygotowania kubańskich kanapek ale świetnie sprawdzają się z dowolnymi dodatkami

40 kcal
3 porcji
PT2H30M
PT0H10M
KOMENTARZE
Comments are closed here.