Rogaliki trzyskładnikowe

rogaliki trzyskładnikowe
Średnia: 5 (8 głosy)
Rogaliki trzyskładnikowe na nowo przeżywają swoją młodość. Ten niezwykle prosty i pożywny wypiek zawładnął sercami tysięcy polskich internautów. Pokażę jak przygotować te zaskakująco proste rogaliki trzyskładnikowe, które tak naprawdę mają pięć składników. Trzy składniki na ciasto oraz dodatkowo nadzienie i cukier puder do posypania. Dodatkowe dwa składniki nie zmieniają jednak faktu, że rogaliki te są niezwykle proste i nie wymagają dużo pracy. Z tego przepisu wychodzą 32 pyszne rogaliki trzyskładnikowe.

Składniki:

  • mąka pszenna – 5 szklanek
  • margaryna – 250 gram
  • śmietana 18% – 330 gram
  • dżem brzoskwiniowy – mały słoiczek
  • cukier puder

rogaliki - składniki

Akcesoria:

  • piekarnik
  • sitko

Przepis:

  1. 4 szklanki mąki, śmietanę i margarynę ugniatamy dokładnie, gdy ciasto będzie za rzadkie dodajemy jeszcze pół szklanki mąki, jeśli jakimś sposobem dalej będzie za rzadkie dodajemy ostatnie pół szklanki mąki, ugniatamy ponownie i formujemy kulę ciasto na rogaliki
  2. Ciasto wsadzamy na 1 godzinę do lodówki
  3.  Po wyjęciu z lodówki ciasto dzielimy na 4 części
  4. Każdą część ciasta rozwałkowujemy na kształt przypominający koło, nie musi być idealnie rozwałkowane ciasto
  5. Ciasto tniemy jak pizzę na 8 trójkątnych kawałków
  6. Blachę oprószamy delikatnie mąką
  7. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni
  8. Przy krawędzi nakładamy po jednej łyżeczce dżemu Ciasto przygotowane do zawijania
  9. Zwijamy każdy trójkącik ciasta zaczynając od zewnętrznej strony w kierunku środka, formując rogaliki i układamy na blasze rogaliki gotowe do pieczenia
  10. Na jedną blachę wchodzi 16 rogalików (z 2 kawałków ciasta)
  11. Pieczemy rogaliki przez 30 minut
  12. Po 30 minutach wyjmujemy rogaliki i odkładamy na talerz do ostudzenia i wstawiamy drugą partię
  13. Gdy już mamy upieczone i wystudzone wszystkie 32 rogaliki możemy przejść do podawania

Propozycja podania – rogaliki trzyskładnikowe

Na płaskim talerzu układamy piramidkę z rogalików trzyskładnikowych, posypujemy przez sitko cukrem pudrem i podajemy gościom.rogaliki trzyskładnikowe

2 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *