Rogalik z jajkiem i boczkiem

rogalik z boczkiem i jajkiem
Średnia: 5 (2 głosy)

Kanapka z sadzonym jajkiem i bekonem to jedno z moich ulubionych śniadań. Świeży rogalik, jajko sadzone, chrupiący bekon, sałata, pomidor to najprostsza kombinacja ale jak wiemy każdy ma inną wizję idealnej kanapki. Wiele osób rano nie ma apetytu ale gwarantuję, że tak pyszną kanapkę zje ze smakiem nawet największy niejadek.

Składniki:

  • ulubione rogaliki – 4 sztuki
  • jajka – 4 sztuki
  • boczek wędzony – 4 plasterki
  • ser żółty
  • sałata
  • pomidor
  • masło
  • sól
  • pieprz

Rogaliki z jajkiem sadzonym

Akcesoria:

  • patelnia
  • nóż
  • tarka

Przepis:

  1. Na patelni roztapiamy masło
  2. Na rozgrzanym maśle smażymy plastry wędzonego boczku
  3. Gdy boczek będzie odpowiednio wysmażony odkładamy go na talerz
  4. Patelni nie myjemy, na tłuszczu przesiąkniętym smakiem boczku robimy jajka sadzone, doprawiamy solą i pieprzem
  5. Pomidory kroimy w plastry
  6. Żółty ser trzemy na największych oczkach tarki
  7. Rogaliki przekrawamy na pół (ale nie do końca)
  8. Do wnętrza każdego rogalika wsadzamy liść sałaty, plaster boczku, jajko sadzone, 2 plastry pomidora oraz łyżkę startego sera

Propozycja podania rogala z jajkiem sadzonym i bekonem

Gotowa kanapka najlepiej prezentuje się na drewnianej desce. Bardziej tradycyjna wersja podana na talerzu jest również akceptowalna 😉

Rogaliki z bekonem i jajkiem

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *