Pieczony kurczak nadziewany chorizo – Gordon Ramsay

Pieczony kurczak nadziewany chorizo – Gordon Ramsay

Tym razem pokażę jak przygotować pieczonego kurczaka, który pojawił się w jednym z programów telewizyjnych Gordona Ramsaya. Uważam, że danie warte jest czasu jaki należy włożyć w jego przygotowanie. Wspaniałe połączenie delikatnego kurczaka z genialnym nadzieniem z chorizo i białej fasoli, którym można zajadać się jako osobnym daniem. Na szczęście robiąc nadzienie z tego przepisu prawdopodobnie całe nie zmieści się w kurczaku i trochę zostanie Wam na później.

Średnia: 5 (3 głosy)
Pieczony kurczak nadziewany chorizo – Gordon Ramsay
Logo
Czas
Poziom
Porcje 4
kcal 800

PRZEPIS

Nadzienie:

  1. Obieramy chorizo, kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię
  2. Dodajemy odrobinę oliwy
  3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do chorizo
  4. Mieszamy
  5. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy i mieszamy
  6. Wsypujemy tymianek
  7. Odsączamy fasolę i dodajemy ją na patelnię
  8. Doprawiamy solą i pieprzem
  9. Mieszamy a następnie dodajemy suszone pomidory
  10. Przekładamy nadzienie do czystego naczynia

Kurczak:

  1. Wnętrze kurczaka solimy i pieprzymy
  2. Wypełniamy kurczaka nadzieniem, mocno upychając (pozostałe nadzienie doskonale sprawdzi się jako osobny posiłek)
  3. Na koniec zatykamy kurczaka dużą cytryną
  4. Polewamy z wierzchu kurczaka oliwą
  5. Posypujemy solą i pieprzem oraz słodką czerwoną papryką
  6. Wszystkie przyprawy wcieramy w kurczaka
  7. Kurczaka wsadzamy do naczynia żaroodpornego bądź brytfanki
  8. Wlewamy po 400 mililitrów wody i białego wina
  9. Do wody wsypujemy łyżkę tymianku
  10. Kurczaka przykrywamy folią aluminiową i szczelnie owijamy tworząc swojego rodzaju przykrywkę
  11. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i pieczemy przez 1 godzinę
  12. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 30 minut aby skórka była chrupiąca
  13. Wyjmujemy kurczaka z brytfanki
  14. Cytrynę wciskamy do sosu i mieszamy
  15. Sos przelewamy przez sitko
  16. Z kurczaka wyjmujemy nadzienie i kroimy kurczaka

Nadzienie oraz porcję kurczaka nakładamy na duży talerz, na koniec polewamy danie sosem.

smacznego

KOMENTARZE

Comments are closed here.