Pieczony kurczak nadziewany chorizo – Gordon Ramsay

Tym razem pokażę jak przygotować pieczonego kurczaka, który pojawił się w jednym z programów telewizyjnych Gordona Ramsaya. Uważam, że danie warte jest czasu jaki należy włożyć w jego przygotowanie. Wspaniałe połączenie delikatnego kurczaka z genialnym nadzieniem z chorizo i białej fasoli, którym można zajadać się jako osobnym daniem. Na szczęście robiąc nadzienie z tego przepisu prawdopodobnie całe nie zmieści się w kurczaku i trochę zostanie Wam na później.

Średnia: 5 (1 głosy)
Pieczony kurczak nadziewany chorizo – Gordon Ramsay
Logo
Czas
Poziom
Porcje 4
kcal 800

Składniki

PRZEPIS

Nadzienie:

  1. Obieramy chorizo, kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię
  2. Dodajemy odrobinę oliwy
  3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do chorizo
  4. Mieszamy
  5. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy i mieszamy
  6. Wsypujemy tymianek
  7. Odsączamy fasolę i dodajemy ją na patelnię
  8. Doprawiamy solą i pieprzem
  9. Mieszamy a następnie dodajemy suszone pomidory
  10. Przekładamy nadzienie do czystego naczynia

Kurczak:

  1. Wnętrze kurczaka solimy i pieprzymy
  2. Wypełniamy kurczaka nadzieniem, mocno upychając (pozostałe nadzienie doskonale sprawdzi się jako osobny posiłek)
  3. Na koniec zatykamy kurczaka dużą cytryną
  4. Polewamy z wierzchu kurczaka oliwą
  5. Posypujemy solą i pieprzem oraz słodką czerwoną papryką
  6. Wszystkie przyprawy wcieramy w kurczaka
  7. Kurczaka wsadzamy do naczynia żaroodpornego bądź brytfanki
  8. Wlewamy po 400 mililitrów wody i białego wina
  9. Do wody wsypujemy łyżkę tymianku
  10. Kurczaka przykrywamy folią aluminiową i szczelnie owijamy tworząc swojego rodzaju przykrywkę
  11. Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i pieczemy przez 1 godzinę
  12. Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 30 minut aby skórka była chrupiąca
  13. Wyjmujemy kurczaka z brytfanki
  14. Cytrynę wciskamy do sosu i mieszamy
  15. Sos przelewamy przez sitko
  16. Z kurczaka wyjmujemy nadzienie i kroimy kurczaka

Nadzienie oraz porcję kurczaka nakładamy na duży talerz, na koniec polewamy danie sosem.

smacznego

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

*