Naleśniki meksykańskie

naleśniki meksykańskie
Średnia: 5 (5 głosy)
Naleśniki meksykańskie to ciekawa propozycja na pikantny, pożywny obiad z wykorzystaniem mięsa mielonego. Mięso, fasola, kukurydza i ciasto naleśnikowe nasycą nawet największego głodomora jednocześnie przełamując monotonię w kuchni. Meksykański farsz smakuje świetnie nie tylko z naleśnikami ale również dobrze sprawdza się z makaronem czy ryżem.

Składniki:

Ciasto na naleśniki:

  • mąka pszenna – 2 szklanki
  • mleko –  1 szklanka
  • woda – 1 szklanka
  • jajko – 1 sztuka
  • olej
  • sól

Meksykański farsz:

  • mięso mielone wieprzowe – 500 gram
  • kukurydza konserwowa – 1 puszka
  • czerwona fasola – 1 puszka
  • koncentrat pomidorowy – 190 gram
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • słodka papryka – 1 czubata łyżeczka
  • ostra papryka – 1 czubata łyżeczka
  • sos Worcester – 1 łyżka
  • oliwa
  • woda
  • pieprz

Dodatki:

naleśniki meksykańskie przepis

Akcesoria:

  • duża patelnia
  • patelnia do naleśników
  • wyciskacz do czosnku

Przepis:

  1. Mąkę, jajko, mleko, wodę, 1 łyżkę oleju oraz łyżeczkę soli dokładnie mieszamy ciasto na naleśniki
  2. Tak powstałe ciasto na naleśniki odstawiamy, naleśniki będziemy smażyć w późniejszej części przepisu
  3. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę
  4. Rozgrzewamy oliwę na patelni
  5. Na rozgrzaną patelnię dodajemy pokrojoną cebulę Cebula w kostkę
  6. Czosnek obieramy, przeciskamy i dodajemy do smażącej się cebuli
  7. Mieszamy przez około 1 minutę
  8. Na patelnię dodajemy mięso mielone mięso mielone
  9. Mięso rozdrabniamy i często mieszamy
  10. Gdy mięso będzie już dobrze rozdrobnione i przestanie być już surowe… smażymy mięso
  11. … dodajemy do niego czerwoną fasolę i kukurydzę Dodajemy kukurydzę i fasolę
  12. Dodajemy koncentrat pomidorowy, brudny słoiczek po koncentracie wypełniamy do 1/3 wodą, zakręcamy, wstrząsamy, odkręcamy i wodę z resztkami koncentratu dodajemy na patelnię
  13. Dodajemy sos Worcester, ostrą i słodką paprykę oraz pieprz
  14. Rozgrzewamy odrobinę oleju na patelni do naleśników
  15. Zaczynamy smażyć naleśniki co jakiś czas miesząc farsz
  16. Farsz smażymy jeszcze około 8 minutfarsz meksykanski
  17. Smażymy naleśniki do momentu gdy skończy nam się ciasto naleśnik

 

Propozycja podania – naleśniki po meksykańsku

Na naleśniku układamy liść sałaty lodowej lub kapusty pekińskiej, nakładamy 2 czubate łyżki farszu meksykańskiego i składamy dwa razy na pół (jak na zdjęciu poniżej). Na wierzch nakładamy łyżkę sosu czosnkowego.naleśniki meksykanskie

4 komentarze

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *