Bitki wołowe w sosie

bitki wołowe w sosie
Średnia: 5 (2 głosy)
Bitki wołowe w sosie to danie, które wiele osób pamięta z dzieciństwa. Pokażę jak przyrządzić bitki wołowe z udźca, które doskonale smakują podane z ubitymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Mięso z udźca wołowego jest łatwo dostępne i stosunkowo tanie jak na wołowinę. Ta pyszna, tradycyjna, polska potrawa z pewnością posmakuje zarówno młodszym jak i starszym smakoszom.

Składniki:

  • udziec wołowy – 600g
  • mąka pszenna – 1 szklanka
  • mąka ziemniaczana – 1 łyżka
  • cebula- 1 sztuka
  • czosnek – 1 ząbek
  • liść laurowy – 1 sztuka
  • ziele angielskie – 3 sztuki
  • olej
  • woda
  • pieprz

bitki wołowe - składniki

Akcesoria:

  • garnek
  • patelnia
  • nóż
  • tłuczek do mięsa

Przepis:

  1. Udziec wołowy kroimy w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cmPokrojony udziec na bitki
  2. Mocno rozbijamy mięso przy pomocy tłuczka Rozbite mięso
  3. Rozgrzewamy olej na patelni
  4. Obtaczamy mięso w mące pszennej i wrzucamy na rozgrzany olej Mięso obtoczone w mące
  5. Smażymy bitki z obu stron
  6. Przekładamy całą zawartość patelni do garnka
  7. Wlewamy na patelnię trochę wody aby zebrać pozostały tłuszcz i kawałeczki mięsa a następnie przelewamy wszystko do garnka Tłuszcz i kawałki mięsa
  8. Czosnek i cebulę kroimy w kostkę
  9. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju
  10. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulę i czosnek Cebula i czosnek
  11. Dodajemy usmażoną cebulę i czosnek do garnka
  12. Wrzucamy do garnka przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz
  13. Zalewamy wszystko wrzątkiem, aby woda prawie przykryła mięso Bitki w sosie
  14. Całość dusimy około 40 minut pod przykryciem
  15. Na koniec dodajemy przez sitko po jednej łyżce mąki pszennej oraz ziemniaczanej

Propozycja podania – bitki wołowe w sosie

Na płaski talerz nakładamy porcję ubitych ziemniaków, dwie bitki wołowe i polewamy sosem. Obok kładziemy pokrojonego wzdłuż ogórka kiszonego.bitki wołowe w sosie

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *