Bitki wołowe w sosie

Bitki wołowe w sosie to danie, które wiele osób pamięta z dzieciństwa. Pokażę jak przyrządzić bitki wołowe z udźca, które doskonale smakują podane z ubitymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Mięso z udźca wołowego jest łatwo dostępne i stosunkowo tanie jak na wołowinę. Ta pyszna, tradycyjna, polska potrawa z pewnością posmakuje zarówno młodszym jak i starszym smakoszom.

Średnia: 5 (2 głosy)
Bitki wołowe w sosie
Logo
Czas
Poziom
Porcje 4
kcal 140

AKCESORIA:

PRZEPIS

  1. Udziec wołowy kroimy w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm
  2. Mocno rozbijamy mięso przy pomocy tłuczka
  3. Rozgrzewamy olej na patelni
  4. Obtaczamy mięso w mące pszennej i wrzucamy na rozgrzany olej
  5. Smażymy bitki z obu stron
  6. Przekładamy całą zawartość patelni do garnka
  7. Wlewamy na patelnię trochę wody aby zebrać pozostały tłuszcz i kawałeczki mięsa a następnie przelewamy wszystko do garnka
  8. Czosnek i cebulę kroimy w kostkę
  9. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju
  10. Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulę i czosnek
  11. Dodajemy usmażoną cebulę i czosnek do garnka
  12. Wrzucamy do garnka przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz
  13. Zalewamy wszystko wrzątkiem, aby woda prawie przykryła mięso
  14. Całość dusimy około 40 minut pod przykryciem
  15. Na koniec dodajemy przez sitko po jednej łyżce mąki pszennej oraz ziemniaczanej

Propozycja podania – bitki wołowe w sosie

Na płaski talerz nakładamy porcję ubitych ziemniaków, dwie bitki wołowe i polewamy sosem. Obok kładziemy pokrojonego wzdłuż ogórka kiszonego.

smacznego

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

*