Zupa krem z marchwi z odrobiną chilli
Zupy krem to moja ulubiona forma „pierwszego dania”, dlatego też poniżej przedstawiam przepis na moją zupę marchewkową. Zupę tę przygotowuję w formie kremu i podaję jako pierwszą część obiadu lub jako samodzielny posiłek. Dzięki dodatkowi chilli fajnie rozgrzewa w chłodniejsze dni.
Czas
Poziom
Porcje
6
kcal
100
Składniki
- bulion warzywny / 1 litr
- marchew / 5 sztuk
- por / 1 sztuka
- pietruszka / 1 sztuka
- seler / 1 sztuka
- masło / 0.5 kostki
- imbir / 2 łyżeczki
- pieprz
PRZEPIS
- Wszystkie warzywa starannie myjemy i obieramy. Następnie kroimy: selera w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plastry a pora na około 10cm kawałki
- Masło rozgrzewamy na dużej, w miarę głębokiej patelni
- Na rozgrzane masło wrzucamy warzywa i smażymy je mieszając na dużym ogniu przez około 10 minut
- Całą zawartość patelni przerzucamy do dużego garnka
- Zalewamy warzywa bulionem tak aby nie wystawały ponad poziom bulionu
- Gotujemy bez przykrycia
- Gdy marchew zmięknie dodajemy imbir i doprawiamy pieprzem wedle uznania
- Mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut
- Zakręcamy gaz/zdejmujemy z rozgrzanej płyty, studzimy i miksujemy (chyba że nie szkoda nam blendera to miksujemy na gorąco)
- Ponownie doprowadzamy do wrzenia (pod koniec należy uważać aby nie przypalić)
Nakładamy do miseczek, dodajemy czubatą łyżkę śmietany i posypujemy chili (pieprz cayenne)
100 kcal
6 porcji
PT1H
PT10M
KOMENTARZE
Comments are closed here.