Zupa krem z kukurydzy
Moje ulubione zupy to wszelkiego rodzaju kremy, dlatego też poniżej przedstawiam przepis na zupę krem z kukurydzy. Tę słodką, pikantną zupę, podaję w chłodniejsze dni ze względu na jej rozgrzewające właściwości. Jest to prosta w przygotowaniu zupa, nie wymagająca specjalnych kulinarnych zdolności. Idealnie nadaje się na rodzinny obiad lub jako ciepły posiłek po jesiennym spacerze.
Czas
Poziom
Porcje
6
kcal
60
Składniki
- kukurydza konserwowa / 2 puszki
- ziemniaki / 3 sztuki
- bulion warzywny / 1 litr
- masło / 1/5 kostki
- słodka czerwona papryka / 1 łyżeczka
- kurkuma / 1 łyżeczka
- imbir / 1/2 łyżeczki
- pieprz cayenne / 1/2 łyżeczki + szczypta do każdej porcji
- sól
- śmietana 18% / 1 łyżka do każdej porcji
- papryczka chilli / 1 sztuka (kilka paseczków do każdej porcji)
PRZEPIS
- W dużym garnku rozgrzewamy masło
- Kukurydzę konserwową odsączamy i podsmażamy na maśle przez około 8 minut
- Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę
- Do kukurydzy wlewamy litr bulionu
- Po kolejnych 5 minutach wrzucamy ziemniaki do pozostałych składników
- Przyprawiamy słodką papryką, chilli, kurkumą, imbirem, solą i pieprzem
- Gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut
- Zakręcamy gaz/zdejmujemy z rozgrzanej płyty, studzimy i miksujemy (chyba że nie szkoda nam blendera to miksujemy na gorąco)
- Kroimy chilli w cienkie plasterki
Nakładamy krem do miseczek, dodajemy czubatą łyżkę śmietany, posypujemy chili (pieprz cayenne) oraz paseczkami świeżej papryki chilli.
60 kcal
6 porcji
PT1H
PT20M
KOMENTARZE
Comments are closed here.