Zupa krem z kukurydzy

Moje ulubione zupy to wszelkiego rodzaju kremy, dlatego też poniżej przedstawiam przepis na zupę krem z kukurydzy. Tę słodką, pikantną zupę, podaję w chłodniejsze dni ze względu na jej rozgrzewające właściwości. Jest to prosta w przygotowaniu zupa, nie wymagająca specjalnych kulinarnych zdolności. Idealnie nadaje się na rodzinny obiad lub jako ciepły posiłek po jesiennym spacerze.

Średnia: 5 (1 głosy)
Zupa krem z kukurydzy
Logo
Czas
Poziom
Porcje 6
kcal 60

Składniki

PRZEPIS

  1. W dużym garnku rozgrzewamy masło
  2. Kukurydzę konserwową odsączamy i podsmażamy na maśle przez około 8 minut
  3. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę
  4. Do kukurydzy wlewamy litr bulionu
  5. Po kolejnych 5 minutach wrzucamy ziemniaki do pozostałych składników
  6. Przyprawiamy słodką papryką, chilli, kurkumą, imbirem, solą i pieprzem
  7. Gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut
  8. Zakręcamy gaz/zdejmujemy z rozgrzanej płyty, studzimy i miksujemy (chyba że nie szkoda nam blendera to miksujemy na gorąco)
  9. Kroimy chilli w cienkie plasterki

Nakładamy krem do miseczek, dodajemy czubatą łyżkę śmietany, posypujemy chili (pieprz cayenne) oraz paseczkami świeżej papryki chilli.

smacznego

KOMENTARZE

Comments are closed here.