Zupa krem z dyni
Dzisiaj ugotujemy pyszny krem z dyni, który rozgrzeje nasze serca i ciała w chłodne jesienne dni. Jest to bardzo prosty przepis na smakowitą zupę, który nie wymaga wielu składników. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście dynia, która w porze jesiennej jest tania i łatwa do nabycia. Znalezienie jej w sklepie nie powinno sprawić nikomu żadnych kłopotów.
Czas
Poziom
Porcje
4
kcal
70
Składniki
- dynia / 1 średnia sztuka
- marchew / 1 sztuka
- cebula / 1 sztuka
- czosnek / 2 ząbki
- bulion warzywny / ok 700ml
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
- śmietana 18% / 1 łyżka do każdej porcji
PRZEPIS
- Dynię przekrawamy na pół i za pomocą łyżki pozbywamy się pestek
- Obieramy dynię i kroimy w kostkę
- Marchew oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Czosnek obieramy i kroimy w plasterki
- W garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy
- Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa
- Smażymy mieszając około 5 minut
- Do garnka wlewamy bulion, tak aby minimalnie zakryć warzywa
- Gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut do momentu aż dynia będzie miękka
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Zupę studzimy i miksujemy na krem
- Krem z dyni doprowadzamy ponownie do wrzenia
Propozycja podania kremu z dyni
Do miseczki bądź głębokiego talerza nalewamy porcję zupy. Na wierzch kładziemy łyżkę śmietany 18%. Ten prosty krem z dyni nie wymaga niczego więcej. Najlepszą dekoracją jest jego piękny żółty kolor.
70 kcal
4 porcji
PT1H
PT15M
KOMENTARZE
Jeden komentarz
Mniam