Zacierka zagłębiowska
Mleczna zupa – Zacierka zagłębiowska to potrawa wywodząca się z regionu Zagłębia Dąbrowskiego. Jest to bardzo proste i tanie danie, a w dodatku zaskakująco smaczne. Mieszkańcy Zagłębia na pewno pamiętają tą potrawę ze swojego dzieciństwa. Wszystkich, którzy nie mieli okazji jej zasmakować zachęcam by choć raz spróbowali tego pysznego dania. Poniżej według mnie najlepszy przepis.
PRZEPIS
- Mąkę, jajko oraz szczyptę soli mieszamy ze sobą i wyrabiamy do momentu aż ciasto samo będzie odchodziło od dłoni.
- Ciasto powinno być dosyć twarde, jeżeli nie jest dodajemy odrobinę więcej mąki, jeżeli natomiast jest za twarde dolewamy trochę wody. Gdy uda nam się już wyrobić ciasto o odpowiedniej konsystencji formujemy z niego kulę.
- Odrywamy małe kawałeczki ciasta a następnie używając kciuka i palca wskazującego formujemy małe kuleczki – zacierki.
- Pojedyncze zacierki odkładamy na talerz oprószony mąką aby się nie posklejały i zostawiamy na kilkanaście minut by trochę wyschły.
- Gdy trochę wyschną możemy przerzucić je na jeden talerz
- W niewielkim garnku lub rondelku na małym ogniu gotujemy mleko, gdy zacznie wrzeć wsypujemy do niego przygotowane wcześniej zacierki.
- Zacierki gotujemy na mleku przez 6 minut.
Propozycja podania Zacierki zagłębiowskiej
Do miseczki bądź głębokiego talerza nalewamy porcję zupy z duża ilością zacierek.
122 kcal
4 porcji
PT15M
PT1H
KOMENTARZE
Comments are closed here.