Wieprzowina z papryką w sosie słodko-kwaśnym – Gordon Ramsay
Jest to pierwszy przepisy, który pojawia się w telewizyjnym programie o nazwie „Kurs gotowania z Gordonem Ramsayem”. Aby podnieść swoje umiejętności i poziom moich potraw postanowiłem przygotować tyle potraw ile tylko zdołam, które pojawiają się w tym programie. Niektóre dania pomijam ze względu na problemy ze zdobyciem składników ale gdy tylko będzie okazja to do nich wrócę.
Czas
Poziom
Porcje
4
kcal
123
Składniki
- schab bez kości
- czerwona papryka / 2 sztuki
- czerwona cebula / 1 sztuka
- czosnek / 2 ząbki
- bazylia świeża / kilka gałązek
- masło / 0,5 kostki
- ocet winny z czerwonego wina
- oliwa z oliwek
- tymianek
- cukier
- sól
- pieprz
PRZEPIS
- Paprykę myjemy i kroimy w paski
- Cebulę obieramy i kroimy w pióra
- Zrywamy kilkanaście liści, zwijamy je jak cygaro i siekamy
- Mięso kroimy na plastry grubości około 1,5-2cm i nacinamy jak na zdjęciu poniżej
- Na patelni rozgrzewamy oliwę
- Gdy oliwa jest już gorąca dodajemy cebulę i paprykę, doprawiamy solą i pieprzem oraz czubatą łyżeczkę cukru
- Smażymy mieszając, około 5minut, aż papryka zmięknie
- Dodajemy ocet winny, mieszamy
- Dodajemy 2 łyżki oliwy i zostawiamy na 2 minuty
- Dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy 30 sekund
- Przekładamy paprykę do czystego naczynia i czyścimy patelnię
- Kotlety z obu stron posypujemy solą i świeżo, grubo zmielonym pieprzem
- Czosnek miażdżymy nożem
- Na patelni rozgrzewamy oliwę
- Na rozgrzaną oliwę kładziemy kotlety
- Obok kotletów kładziemy rozgnieciony czosnek i wsypujemy tymianek
- Gdy kotlety się przyrumienią (ok 30 sekund) obracamy je na drugą stronę
- Dodajemy kilka kawałków masła
- Gdy masło się roztopi polewamy nim kotlety z wierzchu (ok 30 sekund), przyspieszy to smażenie i sprawi że mięso będzie soczyste
- Ponownie obracamy i zostawiamy jeszcze na około 30 sekund
- Następnie zdejmujemy mięso z patelni i dajemy mu odpocząć około 1,5 minuty
Propozycja podania wieprzowiny z papryką w sosie słodko-kwaśnym
Na talerz nakładamy porcję papryki, na nią kładziemy kawałek mięsa, czosnek kładziemy na mięsie
123 kcal
4 porcji
PT1H
PT10M
KOMENTARZE
Comments are closed here.