Wieprzowina z papryką w sosie słodko-kwaśnym – Gordon Ramsay

Jest to pierwszy przepisy, który pojawia się w telewizyjnym programie o nazwie „Kurs gotowania z Gordonem Ramsayem”. Aby podnieść swoje umiejętności i poziom moich potraw postanowiłem przygotować tyle potraw ile tylko zdołam, które pojawiają się w tym programie. Niektóre dania pomijam ze względu na problemy ze zdobyciem składników ale gdy tylko będzie okazja to do nich wrócę.

Średnia: 4.8 (4 głosy)
Wieprzowina z papryką w sosie słodko-kwaśnym – Gordon Ramsay
Logo

PRZEPIS

  1. Paprykę myjemy i kroimy w paski
  2. Cebulę obieramy i kroimy w pióra
  3. Zrywamy kilkanaście liści, zwijamy je jak cygaro i siekamy
  4. Mięso kroimy na plastry grubości około 1,5-2cm i nacinamy jak na zdjęciu poniżej
  5. Na patelni rozgrzewamy oliwę
  6. Gdy oliwa jest już gorąca dodajemy cebulę i paprykę, doprawiamy solą i pieprzem oraz czubatą łyżeczkę cukru
  7. Smażymy mieszając, około 5minut, aż papryka zmięknie
  8. Dodajemy ocet winny, mieszamy
  9. Dodajemy 2 łyżki oliwy i zostawiamy na 2 minuty
  10. Dodajemy posiekaną bazylię, mieszamy 30 sekund
  11. Przekładamy paprykę do czystego naczynia i czyścimy patelnię
  12. Kotlety z obu stron posypujemy solą i świeżo, grubo zmielonym pieprzem
  13. Czosnek miażdżymy nożem
  14. Na patelni rozgrzewamy oliwę
  15. Na rozgrzaną oliwę kładziemy kotlety
  16. Obok kotletów kładziemy rozgnieciony czosnek i wsypujemy tymianek
  17. Gdy kotlety się przyrumienią (ok 30 sekund) obracamy je na drugą stronę
  18. Dodajemy kilka kawałków masła
  19. Gdy masło się roztopi polewamy nim kotlety z wierzchu (ok 30 sekund), przyspieszy to smażenie i sprawi że mięso będzie soczyste
  20. Ponownie obracamy i zostawiamy jeszcze na około 30 sekund
  21. Następnie zdejmujemy mięso z patelni i dajemy mu odpocząć około 1,5 minuty

Propozycja podania wieprzowiny z papryką w sosie słodko-kwaśnym

Na talerz nakładamy porcję papryki, na nią kładziemy kawałek mięsa, czosnek kładziemy na mięsie

smacznego

KOMENTARZE

Comments are closed here.