Przegrzebki z sałatką z jabłek – Gordon Ramsay
Przegrzebki z sałatką z jabłek to drugi przepis, który pojawia się w telewizyjnym programie o nazwie „Kurs gotowania z Gordonem Ramsayem„. Kwaśna sałatka z zielonego jabłka, skropiona cytryną doskonale komponuje się z delikatnymi przegrzebkami. Jest to bardzo szybkie danie, można je przygotować nawet w 10 minut ale bezpiecznie przyjąłem, że za pierwszym razem na przygotowanie potrzeba 15 minut.
Czas
Poziom
Porcje
2
kcal
190
Składniki
- przegrzebki (małże św. Jakuba) / 8 sztuk
- sól morska
- pieprz
- oliwa z oliwek
- cytryna / 1 sztuka
- zielone jabłko (Granny Smith) / 1 sztuka
- roszponka / 2 garści
PRZEPIS
- Myjemy roszponkę, jabłko i cytrynę
- Jabłko kroimy w słupki
- Roszponkę wsadzamy do miski
- Dodajemy pokrojone jabłko, sól, pieprz i oliwę
- Do sałatki ścieramy trochę skórki z cytryny oraz wciskamy trochę soku z cytryny
- Sałatkę polewamy oliwą i mieszamy
- Na patelni rozgrzewamy oliwę
- Przegrzebki obieramy
- Przyprawiamy małże św. Jakuba solą i pieprzem
- Układamy przegrzebki na rozgrzanej oliwie
- Smażymy małże św. Jakuba około 1,5 minuty z jednej strony
- Obracamy przegrzebki
- Skrapiamy przegrzebki sokiem z cytryny i smażymy około 1,5 minuty
- Gotowe
Propozycja podania – przegrzebki z sałatką z jabłek
Na środku płaskiego talerza nakładamy garść sałatki z jabłek i roszponki, kładziemy cztery przegrzebki w rogach talerza.
190 kcal
2 porcji
PT0H15M
PT0H05M
KOMENTARZE
Comments are closed here.