Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej
Polędwiczka to chyba moja ulubiona część mięsa wieprzowego. Można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów, w tym przepisie pokazuję jak zrobić delikatne i miękkie polędwiczki zawinięte w plastry szynki parmeńskiej, podane z mozzarellą i pomidorkami.
Czas
Poziom
Porcje
2
kcal
123
Składniki
- polędwiczka wieprzowa / 350g
- szynka parmeńska / 10 plastrów
- mozzarella / 1 duża kulka
- pomidorki koktajlowe / 10 sztuk
- czosnek / 1 ząbek
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
- rozmaryn
PRZEPIS
- Mięso myjemy i odkrawamy zewnętrzną błonę
- Polędwiczki wieprzowe kroimy w plastry o grubości 2-3 centymetry
- Pokrojone mięsa rozbijamy na cienkie kotlety za pomocą tłuczka do mięsa
- Każdego kotleta nacieramy przeciśniętym przez prasę czosnkiem
- Natarte mięso odkładamy na minimum 40 minut do lodówki
- Wyjmujemy polędwiczki z lodówki, każdego kotleta przyprawiamy solą i pieprzem
- Mozzarellę kroimy w plasterki, na każdym kotlecie kładziemy plaster sera
- Każdego kotleta z mozzarellą przykrywamy plastrem szynki parmeńskiej i posypujemy rozmarynem
- Przebijamy wszystko wykałaczkami jak na zdjęciu
- Pomidorki kroimy w plasterki
- Rozgrzewamy oliwę na patelni
- Smażymy przygotowane mięso 3 minuty z każdej strony (najpierw szynką do góry), gdy obrócimy mięso na patelnie dodajemy pokrojone pomidorki
- Zakręcamy gaz i usuwamy wszystkie wykałaczki
Propozycja podania polędwiczek wieprzowych z szynką parmeńską i mozzarellą
Na duży płaski talerz nakładamy dwie polędwiczki oraz pokrojone w plasterki pomidory koktajlowe. Tak przygotowane mięso genialnie komponuje się z opiekanymi na patelni ziemniaczkami.
123 kcal
2 porcji
PT1H
PT0H45M
KOMENTARZE
Comments are closed here.