
Pikantne placki z dyni
Oto przepis z serii „nigdy więcej”. Pikantne placki z dyni poza tym, że wymagają ogromnych nakładów pracy i czasu są naprawdę dobre, ale mimo wszystko uważam, że ten zaledwie dobry smak nie zrekompensował straconych nerwów. Jeśli się nudzisz i chcesz zmarnować trochę czasu proszę bardzo, droga wolna. Jeśli wkurzyłaś/eś się na partnera i chcesz mu zszargać nerwy to poproś go o przygotowanie tego wyczerpującego dania.


Czas
Poziom
Porcje
8
kcal
80
Składniki
- dynia / 1 średnia sztuka
- cebula / 2 małe sztuki
- czosnek / 4 ząbki
- mąka pszenna / 1 szklanka
- jajko / 2 sztuki
- pieprz cayenne / 2 łyżeczki
- słodka czerwona papryka / 2 łyżeczki
- gałka muszkatołowa / 1 łyżeczka
- oliwa z oliwek
- pieprz
- sól
- śmietana 18% / 2 łyżki do każdej porcji
PRZEPIS
- Dynię przekrawamy na pół i za pomocą łyżki pozbywamy się pestek
- Kroimy dynię na kawałki i obieramy
- Trzemy dynię na małych oczkach tarki
- Przeciskamy masę przez sitko, gazę, cokolwiek aby pozbyć się nadmiaru soku w przeciwnym razie placki będą zbyt wilgotne i nie usmażą się w całości
- Trzemy cebulę i dodajemy do dyni
- Przeciskamy czosnek i również dodajemy do dyni
- Do masy dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, jajka i przyprawy
- Na patelni rozgrzewamy oliwę
- W dłoniach formujemy placki i smażymy na gorącym tłuszczu
Propozycja podania pikantnych placków z dyni
Na płaskim talerzu układamy trzy usmażone placki. Na wierzch kładziemy dwie łyżki śmietany 18%. Całość posypujemy odrobiną pieprzu cayenne.

80 kcal
8 porcji
PT1H
PT1H
KOMENTARZE
Comments are closed here.