
Pieczony łosoś ze szpinakiem i rzodkiewką
Pieczony łosoś ze szpinakiem i rzodkiewką to bardzo zdrowa potrwa, bogata w wartości odżywcze. Odpowiednio podany to idealna propozycja na romantyczną kolację we dwoje. Oryginalne połączenie smaków sprawi, że poczujecie się jak w ekskluzywnej restauracji.


Czas
Poziom
Porcje
2
kcal
90
Składniki
- filet z łososia / 2 kawałki
- szpinak mrożony / 100g
- rzodkiewki / 6 – 10 sztuk
- sól
- miód / 2 łyżki
- sos sojowy / 3 łyżki
- limonka / 1 sztuka
- musztarda dijon / 1 łyżka
- imbir / 3 łyżeczki
- olej sezamowy / 1 łyżeczka
PRZEPIS
- Odcinamy nożem skórę z łososia
- Jeśli widzimy jakieś ości to usuwamy je za pomocą pęsety
- Kawałki łososia układamy w naczyniu żaroodpornym
- Do miski nakładamy 2 łyżki miodu i wyciskamy około 1 łyżki świeżego soku z limonki
- Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę musztardy dijon oraz 2 łyżeczki suszonego imbiru
- Tak powstałą marynatą zalewamy kawałki łososia w naczyniu
- Odstawiamy naczynie z łososiem na 20 minut do lodówki
- W tym czasie przygotowujemy dressing
- W małej filiżance mieszamy 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 1 łyżeczkę sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę suszonego imbiru
- Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni
- Rzodkiewkę myjemy i kroimy w plastry
- Szpinak smażymy na patelni 15 minut mieszając co jakiś czas
- Po 5 minutach wsadzamy naczynie z łososiem do piekarnika i pieczemy przez 10 minut
- Szpinak solimy delikatnie i mieszamy
- Gdy łosoś będzie upieczony wyjmujemy go z piekarnika i dajemy odpocząć 2 minuty
Propozycja podania – pieczony łosoś ze szpinakiem i rzodkiewką
Na płaski talerz nakładamy porcję szpinaku oraz kawałek upieczonego łososia, na szpinaku układamy plastry rzodkiewki. Całość ozdabiamy odrobiną dressingu.

90 kcal
2 porcji
PT0H40M
PT0H10M
KOMENTARZE
Comments are closed here.