Pieczony łosoś ze szpinakiem i rzodkiewką

Pieczony łosoś ze szpinakiem i rzodkiewką to bardzo zdrowa potrwa, bogata w wartości odżywcze. Odpowiednio podany to idealna propozycja na romantyczną kolację we dwoje. Oryginalne połączenie smaków sprawi, że poczujecie się jak w ekskluzywnej restauracji.

Średnia: 5 (1 głosy)
Pieczony łosoś ze szpinakiem i rzodkiewką
Logo
Czas
Poziom
Porcje 2
kcal 90

Składniki

PRZEPIS

  1. Odcinamy nożem skórę z łososia
  2. Jeśli widzimy jakieś ości to usuwamy je za pomocą pęsety
  3. Kawałki łososia układamy w naczyniu żaroodpornym
  4. Do miski nakładamy 2 łyżki miodu i wyciskamy około 1 łyżki świeżego soku z limonki
  5. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę musztardy dijon oraz 2 łyżeczki suszonego imbiru
  6. Tak powstałą marynatą zalewamy kawałki łososia w naczyniu
  7. Odstawiamy naczynie z łososiem na 20 minut do lodówki
  8. W tym czasie przygotowujemy dressing
  9. W małej filiżance mieszamy 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 1 łyżeczkę sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę suszonego imbiru
  10. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni
  11. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w plastry
  12. Szpinak smażymy na patelni 15 minut mieszając co jakiś czas
  13. Po 5 minutach wsadzamy naczynie z łososiem do piekarnika i pieczemy przez 10 minut
  14. Szpinak solimy delikatnie i mieszamy
  15. Gdy łosoś będzie upieczony wyjmujemy go z piekarnika i dajemy odpocząć 2 minuty

Propozycja podania – pieczony łosoś ze szpinakiem i rzodkiewką

Na płaski talerz nakładamy porcję szpinaku oraz kawałek upieczonego łososia, na szpinaku układamy plastry rzodkiewki. Całość ozdabiamy odrobiną dressingu.

smacznego

KOMENTARZE

Comments are closed here.