
Pieczony kurczak nadziewany chorizo – Gordon Ramsay
Tym razem pokażę jak przygotować pieczonego kurczaka, który pojawił się w jednym z programów telewizyjnych Gordona Ramsaya. Uważam, że danie warte jest czasu jaki należy włożyć w jego przygotowanie. Wspaniałe połączenie delikatnego kurczaka z genialnym nadzieniem z chorizo i białej fasoli, którym można zajadać się jako osobnym daniem. Na szczęście robiąc nadzienie z tego przepisu prawdopodobnie całe nie zmieści się w kurczaku i trochę zostanie Wam na później.


Czas
Poziom
Porcje
4
kcal
800
Składniki
- chorizo / 200g
- cebula / 1 sztuka
- czosnek / 2 ząbki
- oliwa z oliwek
- tymianek / 2 łyżeczki
- biała fasola konserwowa / 2 puszki
- suszone pomidory / 200g
- sól
- pieprz
- kurczak / ok 2kg
- cytryna / 1 sztuka
- słodka czerwona papryka / 1 łyżka
- białe wino / 400ml
- woda / 400ml
- tymianek / 1 łyżka
PRZEPIS
Nadzienie:
- Obieramy chorizo, kroimy w plasterki i wrzucamy na rozgrzaną patelnię
- Dodajemy odrobinę oliwy
- Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę, a następnie dodajemy do chorizo
- Mieszamy
- Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, dodajemy i mieszamy
- Wsypujemy tymianek
- Odsączamy fasolę i dodajemy ją na patelnię
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Mieszamy a następnie dodajemy suszone pomidory
- Przekładamy nadzienie do czystego naczynia
Kurczak:
- Wnętrze kurczaka solimy i pieprzymy
- Wypełniamy kurczaka nadzieniem, mocno upychając (pozostałe nadzienie doskonale sprawdzi się jako osobny posiłek)
- Na koniec zatykamy kurczaka dużą cytryną
- Polewamy z wierzchu kurczaka oliwą
- Posypujemy solą i pieprzem oraz słodką czerwoną papryką
- Wszystkie przyprawy wcieramy w kurczaka
- Kurczaka wsadzamy do naczynia żaroodpornego bądź brytfanki
- Wlewamy po 400 mililitrów wody i białego wina
- Do wody wsypujemy łyżkę tymianku
- Kurczaka przykrywamy folią aluminiową i szczelnie owijamy tworząc swojego rodzaju przykrywkę
- Wsadzamy do rozgrzanego piekarnika (180 stopni Celsjusza) i pieczemy przez 1 godzinę
- Zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze 30 minut aby skórka była chrupiąca
- Wyjmujemy kurczaka z brytfanki
- Cytrynę wciskamy do sosu i mieszamy
- Sos przelewamy przez sitko
- Z kurczaka wyjmujemy nadzienie i kroimy kurczaka
Nadzienie oraz porcję kurczaka nakładamy na duży talerz, na koniec polewamy danie sosem.

800 kcal
4 porcji
PT1H
PT0H15M
KOMENTARZE
Comments are closed here.