Klasyczne pesto z makaronem
Klasyczne pesto, które przedstawiam poniżej to idealne włoskie danie na upalne dni. Głównym składnikiem pesto jest bazylia, koniecznie świeża, na szczęście nie ma problemu z jej nabyciem. Bazylię w doniczce można kupić w większości marketów. Moja propozycja to przepis na pesto z makaronem spaghetti ale można je podawać z innym ulubionym rodzajem makaronu lub pieczywem.
Czas
Poziom
Porcje
2
kcal
150
Składniki
- bazylia świeża / 2 doniczki
- makaron spaghetti / 60g na porcję
- czosnek / 2 ząbki
- Grana Padano
- oliwa z oliwek
- sól
- pieprz
PRZEPIS
- Myjemy bazylię i obrywamy listki wrzucamy do blendera, kilka listków zostawiamy do przybrania
- Dodajemy około 4 łyżki oliwy
- Ser trzemy na tarce i dorzucamy do blendera
- Czosnek przeciskamy przez wyciskacz i również dodajemy do reszty składników
- Włączamy blender i miksujemy wszystko do uzyskania jednolitej masy
- Całość przekładamy do czystego słoiczka i zakręcamy (tak przygotowane domowe pesto możemy przechowywać w lodówce do kilku dni)
Makaron nakładamy na talerz. Na wierzch dajemy 2 łyżki pesto oraz kilka liści świeżej bazylii.
150 kcal
2 porcji
PT1H
PT20M
KOMENTARZE
Comments are closed here.