Cannelloni z serem ricotta i szpinakiem

Cannelloni z serem ricotta i szpinakiem

Jednym z ciekawszych dań na bazie makaronu jakie ostatnio jadłem jest cannelloni ze szpinakiem i z serem ricotta. Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że połączenie tych składników może być mdłe ale zapewniam, że wszystko idealnie się komponuje i daje pełny, wyrazisty smak. W przepisie poniżej użyłem 6 rurek makronu i dwóch małych naczyń żaroodpornych (2 porcje) i zostało mi trochę farszu, który pyszny jest sam w sobie. Jeśli planujesz wykonać to danie dla 3 osób wystarczy dodać kolejne małe naczynie i 3 rurki makaronu a farszu powinno Ci wystarczyć. Gorąco polecam.

Średnia: 5 (4 głosy)
Cannelloni z serem ricotta i szpinakiem
Logo

PRZEPIS

Sos serowy:

  1. W rondelku na wolnym ogniu rozpuszczamy 20 gram masła
  2. Dodajemy 20g mąki, łyżkę musztardy oraz szczyptę pieprzu cayenne
  3. Gotujemy składniki przez 2 minuty cały czas mieszając
  4. Dolewamy do rondelka 300 ml mleka i dokładnie mieszamy
  5. Gotujemy przez 3 minuty po czym przekładamy na zimny palnik
  6. Dodajemy 50 gram startego sera typu gouda lub cheddar i łyżkę startego parmezanu lub sera grana padano i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia serów
  7. Przelewamy sos do miski do wystygnięcia
  8. Po wystygnięciu do sosu dodajemy 200 ml śmietany
  9. Doprawiamy solą i pieprzem

Farsz szpinakowy:

  1. W czystym rondelku ponownie rozpuszczamy 20 gram masła
  2. Na masło wrzucamy szpinak
  3. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem
  4. Gotujemy całość około 5 minut od momentu rozmrożenia się szpinaku
  5. Ugotowany szpinak przekładamy do durszlaka i zostawiamy do ostygnięcia
  6. Pieczarki obieramy i kroimy
  7. Rondelka nie myjemy, dolewamy około 1 łyżkę oliwy i wstawiamy na palnik
  8. Dodajemy pieczarki i smażymy 5 minut co jakiś czas je mieszając
  9. Po usmażeniu zostawiamy na chwilę by nie były gorące
  10. W pustej misce mieszamy razem szpinak, pieczarki, 400 gram sera ricotta oraz połowę pozostałego parmezanu

Cannelloni:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza
  2. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pierwszą warstwę sosu serowego (około połowę sosu)
  3. Nadziewamy po kolei rurki makaronu farszem szpinakowym a następnie układamy je w naczyniu na warstwie sosu
  4. Na wierzch i pomiędzy rurki dodajemy resztę sosu serowego
  5. Całość posypujemy resztą startego parmezanu
  6. Naczynie wsadzamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut (ser na wierchu powinien się zarumienić ale nie spalić)

Propozycja podania cannelloni z serem ricotta i szpinakiem

Danie podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika. Jeżeli użyliśmy małych naczyń żaroodpornych proponuję podać je w całości na drewnianej desce. Jeśli natomiast przygotowaliśmy cannelloni w większym naczyniu to po prostu nakładamy na talerze nie za duże porcje.

smacznego

KOMENTARZE

Comments are closed here.