Cannelloni z serem ricotta i szpinakiem
Jednym z ciekawszych dań na bazie makaronu jakie ostatnio jadłem jest cannelloni ze szpinakiem i z serem ricotta. Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że połączenie tych składników może być mdłe ale zapewniam, że wszystko idealnie się komponuje i daje pełny, wyrazisty smak. W przepisie poniżej użyłem 6 rurek makronu i dwóch małych naczyń żaroodpornych (2 porcje) i zostało mi trochę farszu, który pyszny jest sam w sobie. Jeśli planujesz wykonać to danie dla 3 osób wystarczy dodać kolejne małe naczynie i 3 rurki makaronu a farszu powinno Ci wystarczyć. Gorąco polecam.
Składniki
- makaron cannelloni / 6 sztuk
- ser ricotta / 400g
- pieczarki / 400g
- szpinak mrożony / 400g
- Grana Padano / 100g
- ser gouda / 50g
- śmietana 30% / 200ml
- mleko / 300ml
- masło / 40g
- mąka pszenna / 20g
- musztarda sarebska / 1 łyżka
- gałka muszkatołowa
- oliwa z oliwek
- pieprz cayenne
- sól
- pieprz
ZDJĘCIA
PROPOZYCJAPRZEPIS
Sos serowy:
- W rondelku na wolnym ogniu rozpuszczamy 20 gram masła
- Dodajemy 20g mąki, łyżkę musztardy oraz szczyptę pieprzu cayenne
- Gotujemy składniki przez 2 minuty cały czas mieszając
- Dolewamy do rondelka 300 ml mleka i dokładnie mieszamy
- Gotujemy przez 3 minuty po czym przekładamy na zimny palnik
- Dodajemy 50 gram startego sera typu gouda lub cheddar i łyżkę startego parmezanu lub sera grana padano i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia serów
- Przelewamy sos do miski do wystygnięcia
- Po wystygnięciu do sosu dodajemy 200 ml śmietany
- Doprawiamy solą i pieprzem
Farsz szpinakowy:
- W czystym rondelku ponownie rozpuszczamy 20 gram masła
- Na masło wrzucamy szpinak
- Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem
- Gotujemy całość około 5 minut od momentu rozmrożenia się szpinaku
- Ugotowany szpinak przekładamy do durszlaka i zostawiamy do ostygnięcia
- Pieczarki obieramy i kroimy
- Rondelka nie myjemy, dolewamy około 1 łyżkę oliwy i wstawiamy na palnik
- Dodajemy pieczarki i smażymy 5 minut co jakiś czas je mieszając
- Po usmażeniu zostawiamy na chwilę by nie były gorące
- W pustej misce mieszamy razem szpinak, pieczarki, 400 gram sera ricotta oraz połowę pozostałego parmezanu
Cannelloni:
- Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza
- Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pierwszą warstwę sosu serowego (około połowę sosu)
- Nadziewamy po kolei rurki makaronu farszem szpinakowym a następnie układamy je w naczyniu na warstwie sosu
- Na wierzch i pomiędzy rurki dodajemy resztę sosu serowego
- Całość posypujemy resztą startego parmezanu
- Naczynie wsadzamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut (ser na wierchu powinien się zarumienić ale nie spalić)
Propozycja podania cannelloni z serem ricotta i szpinakiem
Danie podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika. Jeżeli użyliśmy małych naczyń żaroodpornych proponuję podać je w całości na drewnianej desce. Jeśli natomiast przygotowaliśmy cannelloni w większym naczyniu to po prostu nakładamy na talerze nie za duże porcje.
KOMENTARZE
Comments are closed here.