Bitki wołowe w sosie
Tradycyjne bitki wołowe w sosie to danie, które wiele osób pamięta z dzieciństwa. Pokażę przepis jak zrobić bitki wołowe z udźca, które doskonale smakują podane z ubitymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Mięso z udźca wołowego jest łatwo dostępne i stosunkowo tanie jak na wołowinę. W tym przepisie pokażę jak zrobić żeby bitki wołowe były miękkie. Na zdjęciach pokazuję też jak smażę je na patelni. Ta pyszna, tradycyjna, polska potrawa z pewnością posmakuje zarówno młodszym jak i starszym smakoszom.
Składniki
- udziec wołowy / 600g
- mąka pszenna / 1 szklanka
- mąka ziemniaczana / 1 łyżka
- cebula / 1 sztuka
- czosnek / 1 ząbek
- liść laurowy / 1 sztuka
- ziele angielskie / 3 sztuki
- olej rzepakowy
- woda
AKCESORIA:
PRZEPIS
- Udziec wołowy kroimy w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm
- Mocno rozbijamy mięso przy pomocy tłuczka
- Rozgrzewamy olej na patelni
- Obtaczamy mięso w mące pszennej i wrzucamy na rozgrzany olej
- Smażymy bitki z obu stron
- Przekładamy całą zawartość patelni do garnka
- Wlewamy na patelnię trochę wody aby zebrać pozostały tłuszcz i kawałeczki mięsa a następnie przelewamy wszystko do garnka
- Czosnek i cebulę kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju
- Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulę i czosnek
- Dodajemy usmażoną cebulę i czosnek do garnka
- Wrzucamy do garnka przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz
- Zalewamy wszystko wrzątkiem, aby woda prawie przykryła mięso
- Całość dusimy około 40 minut pod przykryciem
- Na koniec dodajemy przez sitko po jednej łyżce mąki pszennej oraz ziemniaczanej
Propozycja podania – bitki wołowe w sosie
Na płaski talerz nakładamy porcję ubitych ziemniaków, dwie bitki wołowe i polewamy sosem. Obok kładziemy pokrojonego wzdłuż ogórka kiszonego. Wiele osób pyta kiedy solić bitki wołowe? Ja osobiście nie solę ich wcale ale jeśli miałby już solić to właśnie teraz, na talerzu.
KOMENTARZE
Comments are closed here.