
Bitki wołowe w sosie
Bitki wołowe w sosie to danie, które wiele osób pamięta z dzieciństwa. Pokażę jak przyrządzić bitki wołowe z udźca, które doskonale smakują podane z ubitymi ziemniakami i kiszonym ogórkiem. Mięso z udźca wołowego jest łatwo dostępne i stosunkowo tanie jak na wołowinę. Ta pyszna, tradycyjna, polska potrawa z pewnością posmakuje zarówno młodszym jak i starszym smakoszom.


Czas
Poziom
Porcje
4
kcal
140
Składniki
- udziec wołowy / 600g
- mąka pszenna / 1 szklanka
- mąka ziemniaczana / 1 łyżka
- cebula / 1 sztuka
- czosnek / 1 ząbek
- liść laurowy / 1 sztuka
- ziele angielskie / 3 sztuki
- olej rzepakowy
- woda
AKCESORIA:
PRZEPIS
- Udziec wołowy kroimy w poprzek włókien na plastry o grubości 1 cm
- Mocno rozbijamy mięso przy pomocy tłuczka
- Rozgrzewamy olej na patelni
- Obtaczamy mięso w mące pszennej i wrzucamy na rozgrzany olej
- Smażymy bitki z obu stron
- Przekładamy całą zawartość patelni do garnka
- Wlewamy na patelnię trochę wody aby zebrać pozostały tłuszcz i kawałeczki mięsa a następnie przelewamy wszystko do garnka
- Czosnek i cebulę kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju
- Na rozgrzanym tłuszczu smażymy cebulę i czosnek
- Dodajemy usmażoną cebulę i czosnek do garnka
- Wrzucamy do garnka przyprawy: ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz
- Zalewamy wszystko wrzątkiem, aby woda prawie przykryła mięso
- Całość dusimy około 40 minut pod przykryciem
- Na koniec dodajemy przez sitko po jednej łyżce mąki pszennej oraz ziemniaczanej
Propozycja podania – bitki wołowe w sosie
Na płaski talerz nakładamy porcję ubitych ziemniaków, dwie bitki wołowe i polewamy sosem. Obok kładziemy pokrojonego wzdłuż ogórka kiszonego.

140 kcal
4 porcji
PT1H30M
PT15M
KOMENTARZE
Comments are closed here.