Zupa krem z marchwi z odrobiną chilli

Zupy krem to moja ulubiona forma „pierwszego dania”, dlatego też poniżej przedstawiam przepis na moją zupę marchewkową. Zupę tę przygotowuję w formie kremu i podaję jako pierwszą część obiadu lub jako samodzielny posiłek. Dzięki dodatkowi chilli fajnie rozgrzewa w chłodniejsze dni.

Średnia: 5 (1 głosy)
Zupa krem z marchwi z odrobiną chilli
Logo
Czas
Poziom
Porcje 6
kcal 100

Składniki

AKCESORIA:

blender ręczny garnek

PRZEPIS

  1. W dużym garnku rozgrzewamy masło
  2. Kukurydzę konserwową odsączamy i podsmażamy na maśle przez około 8 minut
  3. Obieramy ziemniaki i kroimy w kostkę
  4. Do kukurydzy wlewamy litr bulionu
  5. Po kolejnych 5 minutach wrzucamy ziemniaki do pozostałych składników
  6. Przyprawiamy słodką papryką, chilli, kurkumą, imbirem, solą i pieprzem
  7. Gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut
  8. Zakręcamy gaz/zdejmujemy z rozgrzanej płyty, studzimy i miksujemy (chyba że nie szkoda nam blendera to miksujemy na gorąco)
  9. Kroimy chilli w cienkie plasterki

Nakładamy do miseczek, dodajemy czubatą łyżkę śmietany i posypujemy chili (pieprz cayenne)

smacznego

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

*