Zupa krem z marchwi z odrobiną chilli

Zupy krem to moja ulubiona forma „pierwszego dania”, dlatego też poniżej przedstawiam przepis na moją zupę marchewkową. Zupę tę przygotowuję w formie kremu i podaję jako pierwszą część obiadu lub jako samodzielny posiłek. Dzięki dodatkowi chilli fajnie rozgrzewa w chłodniejsze dni.

Średnia: 4 (4 głosy)
Zupa krem z marchwi z odrobiną chilli
Logo
Czas
Poziom
Porcje 6
kcal 100

Składniki

AKCESORIA:

blender ręczny garnek

PRZEPIS

  1. Wszystkie warzywa starannie myjemy i obieramy. Następnie kroimy: selera w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plastry a pora na około 10cm kawałki
  2. Masło rozgrzewamy na dużej, w miarę głębokiej patelni
  3. Na rozgrzane masło wrzucamy warzywa i smażymy je mieszając na dużym ogniu przez około 10 minut
  4. Całą zawartość patelni przerzucamy do dużego garnka
  5. Zalewamy warzywa bulionem tak aby nie wystawały ponad poziom bulionu
  6. Gotujemy bez przykrycia
  7. Gdy marchew zmięknie dodajemy imbir i doprawiamy pieprzem wedle uznania
  8. Mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut
  9. Zakręcamy gaz/zdejmujemy z rozgrzanej płyty, studzimy i miksujemy (chyba że nie szkoda nam blendera to miksujemy na gorąco)
  10. Ponownie doprowadzamy do wrzenia (pod koniec należy uważać aby nie przypalić)

Nakładamy do miseczek, dodajemy czubatą łyżkę śmietany i posypujemy chili (pieprz cayenne)

smacznego

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

*