Zupa krem z marchwi z odrobiną chilli

Zupa krem z marchwi
Średnia: 4.9 (9 głosy)
Zupy krem to moja ulubiona forma „pierwszego dania”, dlatego też poniżej przedstawiam przepis na moją zupę marchewkową. Zupę tę przygotowuję w formie kremu i podaję jako pierwszą część obiadu lub jako samodzielny posiłek. Dzięki dodatkowi chilli fajnie rozgrzewa w chłodniejsze dni.

Składniki:

Krem:

  • bulion warzywny – 1litr
  • marchew – 5 sztuk
  • por – 1 sztuka
  • pietruszka – 1 sztuka
  • seler – 1 sztuka
  • masło – 0,5 kostki
  • imbir – 2 łyżeczki
  • pieprz

Przybranie:

  • śmietana – 1 łyżka do każdej porcji
  • chili (pieprz cayenne) – szczypta do każdej porcji

Krem z marchwi - składniki

Akcesoria:

  • patelnia
  • garnek
  • nóż
  • blender

Przepis:

  1. Wszystkie warzywa starannie myjemy i obieramy. Następnie kroimy: selera w kostkę, marchewkę i pietruszkę w plastry a pora na około 10cm kawałki
  2. Masło rozgrzewamy na dużej, w miarę głębokiej patelni
  3. Na rozgrzane masło wrzucamy warzywa i smażymy je mieszając na dużym ogniu przez około 10 minutWarzywa na patelni
  4. Całą zawartość patelni przerzucamy do dużego garnka
  5. Zalewamy warzywa bulionem tak aby nie wystawały ponad poziom bulionuWarzywa zalane bulionem
  6. Gotujemy bez przykrycia
  7. Gdy marchew zmięknie dodajemy imbir i doprawiamy pieprzem wedle uznania
  8. Mieszamy i gotujemy jeszcze kilka minut
  9. Zakręcamy gaz/zdejmujemy z rozgrzanej płyty, studzimy i miksujemy (chyba że nie szkoda nam blendera to miksujemy na gorąco)
  10. Ponownie doprowadzamy do wrzenia (pod koniec należy uważać aby nie przypalić)Zupa krem z marchwi
  11. Nakładamy do miseczek, dodajemy czubatą łyżkę śmietany i posypujemy chili (pieprz cayenne) Krem z marchewki - propozycja podania

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *