Zupa krem z dyni

krem z dyni
Średnia: 5 (3 głosy)
Dzisiaj ugotujemy pyszny krem z dyni, który rozgrzeje nasze serca i ciała w chłodne jesienne dni. Jest to bardzo prosty przepis na smakowitą zupę, który nie wymaga wielu składników.  Najważniejszym składnikiem jest oczywiście dynia, która w porze jesiennej jest tania i łatwa do nabycia. Znalezienie jej w sklepie nie powinno sprawić nikomu żadnych kłopotów.

Składniki:

  • dynia – 1 średnia sztuka
  • marchew – 1 sztuka
  • cebula – 1 sztuka
  • czosnek – 2 ząbki
  • bulion warzywny – ok 700ml
  • oliwa
  • pieprz
  • sól
  • śmietana 18% – 1 łyżka do każdej porcji

krem-z-dyni-skladniki

Akcesoria:

  • garnek
  • blender
  • nóż
  • łyżka

Przepis:

  1. Dynię przekrawamy na pół i za pomocą łyżki pozbywamy się pestek dynia
  2. Obieramy dynię i kroimy w kostkę
  3. Marchew oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  4. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki
  5. W garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy
  6. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa
  7. Smażymy mieszając około 5 minut
  8. Do garnka wlewamy bulion, tak aby minimalnie zakryć warzywa
  9. Gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut do momentu aż dynia będzie miękka
  10. Doprawiamy solą i pieprzem
  11. Zupę studzimy i miksujemy na krem zupa krem z dyni
  12. Krem z dyni doprowadzamy ponownie do wrzenia

Propozycja podania kremu z dyni

Do miseczki bądź głębokiego talerza nalewamy porcję zupy. Na wierzch kładziemy łyżkę śmietany 18%. Ten prosty krem z dyni nie wymaga niczego więcej. Najlepszą dekoracją jest jego piękny żółty kolor.zupa krem z dyni

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *