Zupa krem z dyni

Dzisiaj ugotujemy pyszny krem z dyni, który rozgrzeje nasze serca i ciała w chłodne jesienne dni. Jest to bardzo prosty przepis na smakowitą zupę, który nie wymaga wielu składników. Najważniejszym składnikiem jest oczywiście dynia, która w porze jesiennej jest tania i łatwa do nabycia. Znalezienie jej w sklepie nie powinno sprawić nikomu żadnych kłopotów.

Średnia: 5 (1 głosy)
Zupa krem z dyni
Logo
Czas
Poziom
Porcje 4
kcal 70

Składniki

PRZEPIS

  1. Dynię przekrawamy na pół i za pomocą łyżki pozbywamy się pestek
  2. Obieramy dynię i kroimy w kostkę
  3. Marchew oraz cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  4. Czosnek obieramy i kroimy w plasterki
  5. W garnku rozgrzewamy 3-4 łyżki oliwy
  6. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy wszystkie pokrojone warzywa
  7. Smażymy mieszając około 5 minut
  8. Do garnka wlewamy bulion, tak aby minimalnie zakryć warzywa
  9. Gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut do momentu aż dynia będzie miękka
  10. Doprawiamy solą i pieprzem
  11. Zupę studzimy i miksujemy na krem
  12. Krem z dyni doprowadzamy ponownie do wrzenia

Propozycja podania kremu z dyni

Do miseczki bądź głębokiego talerza nalewamy porcję zupy. Na wierzch kładziemy łyżkę śmietany 18%. Ten prosty krem z dyni nie wymaga niczego więcej. Najlepszą dekoracją jest jego piękny żółty kolor.

smacznego

KOMENTARZE

1 komentarz

  • Karol
    /

    Mniam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

*