Rogaliki o smaku pizzy

Rogaliki o smaku pizzy to ciekawa propozycja na smaczną i oryginalną przekąskę. Smak pizzy ukryty w niewielkich rogalikach sprawi, że Twoi znajomi na długo zapamiętają ten pyszny smakołyk. Ta wspaniała propozycja na poczęstunek dla gości, doskonale sprawdza się także jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

Średnia: 5 (1 głosy)
Rogaliki o smaku pizzy
Logo
Czas
Poziom
Porcje 8
kcal 79

PRZEPIS

  1. 4 szklanki mąki, śmietanę i margarynę ugniatamy dokładnie, gdy ciasto będzie za rzadkie dodajemy jeszcze pół szklanki mąki, jeśli jakimś sposobem dalej będzie za rzadkie dodajemy ostatnie pół szklanki mąki, ugniatamy ponownie i formujemy kulę
  2. Ciasto wsadzamy na 1 godzinę do lodówki (w tym czasie przygotowujemy nadzienie)
  3. Cebulę i salami kroimy w kostkę
  4. Rozgrzewamy na patelni oliwę
  5. Cebulę wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy 3 minuty mieszając
  6. Po 3 minutach dodajemy salami i smażymy mieszając do momentu aż cebula będzie miękka
  7. Odstawiamy na bok
  8. Do koncentratu pomidorowego dodajemy po dwie łyżeczki bazylii oraz oregano i dokładnie mieszamy
  9. Żółty ser trzemy na tarce o grubych oczkach
  10. Gdy ciasto poleży przynajmniej 1 godzinę w lodówce przystępujemy do składania rogalików
  11. Ciasto dzielimy na cztery części
  12. Rozwałkowujemy jedną część ciasta, nie za cienko aby rogaliki się nie rozwalały
  13. Tniemy ciasto na osiem części (jak pizzę)
  14. Przy zewnętrznej krawędzi nakładamy 1 łyżeczkę przyprawionego przecieru pomidorowego
  15. Następnie nakładamy 1 łyżeczkę cebuli z salami i trochę startego sera
  16. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza
  17. Zaczynając od zewnętrznej strony zawijamy rogaliki i układamy na blasze
  18. Wsadzamy rogaliki do piekarnika na 30 minut
  19. Po 20 minutach smarujemy rogaliki żółtkiem i posypujemy oregano
  20. Po kolejnych 10 minutach rogaliki są gotowe do podania

Propozycja podania – rogaliki o smaku pizzy

Na płaskim talerzu układamy piramidkę z rogalików. Rogaliki smakują dobrze zarówno ciepłe jak i zimne. Moim zdaniem najlepsze są po około 48 godzinach.

smacznego

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

*