Rogaliki o smaku pizzy

rogaliki pizza
Średnia: 4.4 (5 głosy)
Rogaliki o smaku pizzy to ciekawa propozycja na smaczną i oryginalną przekąskę. Smak pizzy ukryty w niewielkich rogalikach sprawi, że Twoi znajomi na długo zapamiętają ten pyszny smakołyk. Ta wspaniała propozycja na poczęstunek dla gości, doskonale sprawdza się także jako drugie śniadanie do pracy lub szkoły.

Składniki:

Ciasto na rogaliki:

  • mąka pszenna – 5 szklanek
  • margaryna – 250 gram
  • śmietana 18% – 330 gram

Nadzienie:

  • salami – 80 gram
  • cebula – 1 duża sztuka
  • żółty ser – 200 gram
  • przecier pomidorowy – 150g
  • bazylia
  • oregano
  • oliwa

Dodatki:

  • żółtko – 1 sztuka
  • oregano

rogaliki składniki

Akcesoria:

  • duża patelnia
  • piekarnik
  • wałek do ciasta

Przepis:

  1. 4 szklanki mąki, śmietanę i margarynę ugniatamy dokładnie, gdy ciasto będzie za rzadkie dodajemy jeszcze pół szklanki mąki, jeśli jakimś sposobem dalej będzie za rzadkie dodajemy ostatnie pół szklanki mąki, ugniatamy ponownie i formujemy kulę ciasto na rogaliki
  2. Ciasto wsadzamy na 1 godzinę do lodówki (w tym czasie przygotowujemy nadzienie)
  3. Cebulę i salami kroimy w kostkę
  4. Rozgrzewamy na patelni oliwę
  5. Cebulę wrzucamy na rozgrzaną oliwę i smażymy 3 minuty mieszająccebula
  6. Po 3 minutach dodajemy salami i smażymy mieszając do momentu aż cebula będzie miękka salami z cebulą
  7. Odstawiamy na bok
  8. Do koncentratu pomidorowego dodajemy po dwie łyżeczki bazylii oraz oregano i dokładnie mieszamy przecier pomidorowy z przyprawami
  9. Żółty ser trzemy na tarce o grubych oczkach starty ser
  10. Gdy ciasto poleży przynajmniej 1 godzinę w lodówce przystępujemy do składania rogalików
  11. Ciasto dzielimy na cztery części
  12. Rozwałkowujemy jedną część ciasta, nie za cienko aby rogaliki się nie rozwalały
  13. Tniemy ciasto na osiem części (jak pizzę)
  14. Przy zewnętrznej krawędzi nakładamy 1 łyżeczkę przyprawionego przecieru pomidorowego rogaliki przygotowanie
  15. Następnie nakładamy 1 łyżeczkę cebuli z salami i trochę startego sera rogaliki przygotowanie
  16. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Celsjusza
  17. Zaczynając od zewnętrznej strony zawijamy rogaliki i układamy na blaszezawinięte rogaliki
  18. Wsadzamy rogaliki do piekarnika na 30 minut
  19. Po 20 minutach smarujemy rogaliki żółtkiem i posypujemy oregano smarujemy rogaliki
  20. Po kolejnych 10 minutach rogaliki są gotowe do podania

Propozycja podania – rogaliki o smaku pizzy

Na płaskim talerzu układamy piramidkę z rogalików. Rogaliki smakują dobrze zarówno ciepłe jak i zimne. Moim zdaniem najlepsze są po około 48 godzinach.

rogaliki o smaku pizzy

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *