Risotto z cukinią i boczkiem

Koniec lata to między innymi sezon na cukinie. Te wspaniałe warzywa o przeróżnym nieregularnym kształcie atakują nas w sklepach i na bazarach. Poniżej prezentuję przepis na pełnowartościowy posiłek, którego głównym składnikiem jest cukinia. Ryż do risotto jest łatwo dostępny w sklepach (można go znaleźć również pod nazwą ryż arborio) Nie zabraknie również uwielbianego przez wielu boczku. Szczerze polecam. To risotto robię od kilku sezonów i nie zapowiada się, żeby mi się znudziło.

Średnia: 5 (3 głosy)
Risotto z cukinią i boczkiem
Logo

PRZEPIS

  1. Boczek kroimy w kostkę
  2. Smażymy boczek na patelni aż będzie mocno wytopiony
  3. W międzyczasie obrać i pokroić cukinię w kostkę
  4. Gotowy boczek zdejmujemy na talerz a na patelnię dodajemy 35g masła i wrzucamy pokrojoną cukinie
  5. W międzyczasie paprykę kroimyw kostkę
  6. Po około 5 minutach na patelnię do cukini dodajemy pokrojoną paprykę
  7. Doprawiamy oregano, tymiankiem oraz pieprzem cayenne
  8. Wymieszać i smażyć jeszcze około 5 minut, na koniec dodać 1 łyżkę octu balsamicznego
  9. Cebulę obrać i pokroić w kostkę
  10. Na drugiej patelni roztopić pozostałe masło
  11. Na patelnię dodać cebulę i smażyć do zeszklenia
  12. Do cebuli dodać ryż i szklankę bulionu
  13. Ryż gotować doprowadzając do odparowania wody, co 5 minut dolewać około szklankę bulionu
  14. Wraz z ostatnią porcją bulionu na patelnię dodać 1/3 usmażonej cukini
  15. Gotować do odparowania wody aż ryż stanie się miękki (gdyby dalej był twardy dolać wody)
  16. Gdy ryż będzie gotowy, na patelnię dodać starty ser, wymieszać

Do miseczki nałożyć najpierw ugotowany ryż następnie usmażoną cukinię z papryką. Najlepsze czyli smażony boczek układamy na szczycie dania. Risotto z cukinią i boczkiem gotowe.

smacznego

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

*