Risotto z cukinią i boczkiem
Koniec lata to między innymi sezon na cukinie. Te wspaniałe warzywa o przeróżnym nieregularnym kształcie atakują nas w sklepach i na bazarach. Poniżej prezentuję przepis na pełnowartościowy posiłek, którego głównym składnikiem jest cukinia. Ryż do risotto jest łatwo dostępny w sklepach (można go znaleźć również pod nazwą ryż arborio) Nie zabraknie również uwielbianego przez wielu boczku. Szczerze polecam. To risotto robię od kilku sezonów i nie zapowiada się, żeby mi się znudziło.
Czas
Poziom
Porcje
4
kcal
264
Składniki
- cukinia / 2 małe
- boczek wędzony / 50g
- ryż do risotto / 200g
- czerwona papryka / 1 sztuka
- cebula / 2 sztuki
- bulion warzywny / 350ml
- masło / 70g
- Grana Padano / 80g
- ocet balsamiczny / 1 łyżka
- oregano
- pieprz cayenne
- tymianek
PRZEPIS
- Boczek kroimy w kostkę
- Smażymy boczek na patelni aż będzie mocno wytopiony
- W międzyczasie obrać i pokroić cukinię w kostkę
- Gotowy boczek zdejmujemy na talerz a na patelnię dodajemy 35g masła i wrzucamy pokrojoną cukinie
- W międzyczasie paprykę kroimyw kostkę
- Po około 5 minutach na patelnię do cukini dodajemy pokrojoną paprykę
- Doprawiamy oregano, tymiankiem oraz pieprzem cayenne
- Wymieszać i smażyć jeszcze około 5 minut, na koniec dodać 1 łyżkę octu balsamicznego
- Cebulę obrać i pokroić w kostkę
- Na drugiej patelni roztopić pozostałe masło
- Na patelnię dodać cebulę i smażyć do zeszklenia
- Do cebuli dodać ryż i szklankę bulionu
- Ryż gotować doprowadzając do odparowania wody, co 5 minut dolewać około szklankę bulionu
- Wraz z ostatnią porcją bulionu na patelnię dodać 1/3 usmażonej cukini
- Gotować do odparowania wody aż ryż stanie się miękki (gdyby dalej był twardy dolać wody)
- Gdy ryż będzie gotowy, na patelnię dodać starty ser, wymieszać
Do miseczki nałożyć najpierw ugotowany ryż następnie usmażoną cukinię z papryką. Najlepsze czyli smażony boczek układamy na szczycie dania. Risotto z cukinią i boczkiem gotowe.
264 kcal
4 porcji
PT40M
PT10M
KOMENTARZE
Comments are closed here.