Przegrzebki z sałatką z jabłek – Gordon Ramsay

Przegrzebki z sałatką z jabłek to drugi przepis, który pojawia się w telewizyjnym programie o nazwie „Kurs gotowania z Gordonem Ramsayem„. Kwaśna sałatka z zielonego jabłka, skropiona cytryną doskonale komponuje się z delikatnymi przegrzebkami. Jest to bardzo szybkie danie, można je przygotować nawet w 10 minut ale bezpiecznie przyjąłem, że za pierwszym razem na przygotowanie potrzeba 15 minut.

Średnia: 5 (3 głosy)
Przegrzebki z sałatką z jabłek – Gordon Ramsay
Logo
Czas
Poziom
Porcje 2
kcal 190

AKCESORIA:

patelnia tarka

PRZEPIS

  1. Myjemy roszponkę, jabłko i cytrynę
  2. Jabłko kroimy w słupki
  3. Roszponkę wsadzamy do miski
  4. Dodajemy pokrojone jabłko, sól, pieprz i oliwę
  5. Do sałatki ścieramy trochę skórki z cytryny oraz wciskamy trochę soku z cytryny
  6. Sałatkę polewamy oliwą i mieszamy
  7. Na patelni rozgrzewamy oliwę
  8. Przegrzebki obieramy
  9. Przyprawiamy małże św. Jakuba solą i pieprzem
  10. Układamy przegrzebki na rozgrzanej oliwie
  11. Smażymy małże św. Jakuba około 1,5 minuty z jednej strony
  12. Obracamy przegrzebki
  13. Skrapiamy przegrzebki sokiem z cytryny i smażymy około 1,5 minuty
  14. Gotowe

Propozycja podania – przegrzebki z sałatką z jabłek

Na środku płaskiego talerza nakładamy garść sałatki z jabłek i roszponki, kładziemy cztery przegrzebki w rogach talerza.

smacznego

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

*