Przegrzebki z sałatką z jabłek – Gordon Ramsay

przegrzebki z sałatka z jabłek
Średnia: 5 (2 głosy)
Przegrzebki z sałatką z jabłek to drugi przepis, który pojawia się w telewizyjnym programie o nazwie „Kurs gotowania z Gordonem Ramsayem„. Kwaśna sałatka z zielonego jabłka, skropiona cytryną doskonale komponuje się z delikatnymi przegrzebkami. Jest to bardzo szybkie danie, można je przygotować nawet w 10 minut ale bezpiecznie przyjąłem, że za pierwszym razem na przygotowanie potrzeba 15 minut.

Składniki:

Przegrzebki:

  • przegrzebki (małże św. Jakuba) – 8 sztuk
  • sól morska
  • pieprz
  • oliwa
  • cytryna – 1/2 sztuki

Sałatka z jabłek:

  • zielone jabłko (Granny Smith) – 1 sztuka
  • roszponka – 2 garści
  • cytryna – 1/2 sztuki
  • sól morska
  • pieprz
  • oliwa

 

przegrzebki - składniki

Akcesoria:

  • patelnia
  • tarka

Przepis:

  1. Myjemy roszponkę, jabłko i cytrynę
  2. Jabłko kroimy w słupki pokrojone-jablko
  3. Roszponkę wsadzamy do miski roszponka
  4. Dodajemy pokrojone jabłko, sól, pieprz i oliwę
  5. Do sałatki ścieramy trochę skórki z cytryny oraz wciskamy trochę soku z cytryny  sałtaka jabłkowa z roszponką
  6. Sałatkę polewamy oliwą i mieszamy
  7. Na patelni rozgrzewamy oliwę
  8. Przegrzebki obieramy obrane przegrzebki
  9. Przyprawiamy małże św. Jakuba solą i pieprzem
  10. Układamy przegrzebki na rozgrzanej oliwie przegrzebki na patelni
  11. Smażymy małże św. Jakuba około 1,5 minuty z jednej strony
  12. Obracamy przegrzebki obracamy przegrzebki
  13. Skrapiamy przegrzebki sokiem z cytryny i smażymy około 1,5 minuty
  14. Gotowe

Propozycja podania – przegrzebki z sałatką z jabłek

Na środku płaskiego talerza nakładamy garść sałatki z jabłek i roszponki, kładziemy cztery przegrzebki w rogach talerza.

przegrzebki z sałatką jabłkową

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *