Polędwiczki wieprzowe w szynce parmeńskiej

polędwiczki wieprzowe
Średnia: 5 (2 głosy)

Polędwiczka to chyba moja ulubiona część mięsa wieprzowego. Można ją przyrządzić na wiele różnych sposobów, w tym przepisie pokazuję jak zrobić delikatne i miękkie polędwiczki zawinięte w plastry szynki parmeńskiej, podane z mozzarellą i pomidorkami.

Składniki:

  • polędwiczka wieprzowa – 350g
  • szynka parmeńska – 10 plastrów
  • mozzarella – 1 kulka
  • pomidorki koktajlowe – 10 sztuk
  • czosnek – 1 ząbek
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • rozmaryn

Akcesoria:

  • patelnia
  • wykałaczki
  • tłuczek
  • praska do czosnku

Przepis:

  1. Mięso myjemy i odkrawamy zewnętrzną błonę
  2. Polędwiczki wieprzowe kroimy w plastry o grubości 2-3 centymetry
  3. Pokrojone mięsa rozbijamy na cienkie kotlety za pomocą tłuczka do mięsa
  4. Każdego kotleta nacieramy przeciśniętym przez prasę czosnkiem
  5. Natarte mięso odkładamy na minimum 40 minut do lodówki
  6. Wyjmujemy polędwiczki z lodówki, każdego kotleta przyprawiamy solą i pieprzem
  7. Mozzarellę kroimy w plasterki, na każdym kotlecie kładziemy plaster sera
  8. Każdego kotleta z mozzarellą przykrywamy plastrem szynki parmeńskiej i posypujemy rozmarynem
  9. Przebijamy wszystko wykałaczkami jak na zdjęciu
  10. Pomidorki kroimy w plasterki
  11. Rozgrzewamy oliwę na patelni
  12. Smażymy przygotowane mięso 3 minuty z każdej strony (najpierw szynką do góry), gdy obrócimy mięso na patelnie dodajemy pokrojone pomidorki
  13. Zakręcamy gaz i usuwamy wszystkie wykałaczki

Propozycja podania polędwiczek wieprzowych z szynką parmeńską i mozzarellą

Na duży płaski talerz nakładamy dwie polędwiczki oraz pokrojone w plasterki pomidory koktajlowe. Tak przygotowane mięso  genialnie komponuje się z opiekanymi na patelni ziemniaczkami.

polędwiczki

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *