Pikantne placki z dyni

Pikantne placki z dyni

Oto przepis z serii „nigdy więcej”. Pikantne placki z dyni poza tym, że wymagają ogromnych nakładów pracy i czasu są naprawdę dobre, ale mimo wszystko uważam, że ten zaledwie dobry smak nie zrekompensował straconych nerwów. Jeśli się nudzisz i chcesz zmarnować trochę czasu proszę bardzo, droga wolna. Jeśli wkurzyłaś/eś się na partnera i chcesz mu zszargać nerwy to poproś go o przygotowanie tego wyczerpującego dania.

Średnia: 5 (1 głosy)
Pikantne placki z dyni
Logo
Czas
Poziom
Porcje 8
kcal 80

Składniki

AKCESORIA:

nóż patelnia tarka

PRZEPIS

  1. Dynię przekrawamy na pół i za pomocą łyżki pozbywamy się pestek
  2. Kroimy dynię na kawałki i obieramy
  3. Trzemy dynię na małych oczkach tarki
  4. Przeciskamy masę przez sitko, gazę, cokolwiek aby pozbyć się nadmiaru soku w przeciwnym razie placki będą zbyt wilgotne i nie usmażą się w całości
  5. Trzemy cebulę i dodajemy do dyni
  6. Przeciskamy czosnek i również dodajemy do dyni
  7. Do masy dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, jajka i przyprawy
  8. Na patelni rozgrzewamy oliwę
  9. W dłoniach formujemy placki i smażymy na gorącym tłuszczu

Propozycja podania pikantnych placków z dyni

Na płaskim talerzu układamy trzy usmażone placki. Na wierzch kładziemy dwie łyżki śmietany 18%. Całość posypujemy odrobiną pieprzu cayenne.

smacznego

KOMENTARZE

Comments are closed here.