Pikantne placki z dyni

placki z dyni
Średnia: 4.6 (5 głosy)
Oto przepis z serii „nigdy więcej”. Pikantne placki z dyni poza tym, że wymagają ogromnych nakładów pracy i czasu są naprawdę dobre, ale mimo wszystko uważam, że ten zaledwie dobry smak nie zrekompensował straconych nerwów. Jeśli się nudzisz i chcesz zmarnować trochę czasu proszę bardzo, droga wolna. Jeśli wkurzyłaś/eś się na partnera i chcesz mu zszargać nerwy to poproś go o przygotowanie tego wyczerpującego dania.

Składniki:

  • dynia – 1 średnia sztuka
  • cebula – 2 małe sztuki
  • czosnek – 4 ząbki
  • mąka – 1 szklanka
  • jajko – 2 sztuki
  • pieprz cayenne – 2 łyżeczki
  • słodka papryka – 2 łyżeczki
  • gałka muszkatołowa – 1 łyżeczka
  • oliwa
  • pieprz
  • sól
  • śmietana 18% – 2 łyżki do każdej porcji

składniki - placki z dyni

Akcesoria:

  • patelnia
  • tarka
  • nóż

Przepis:

  1. Dynię przekrawamy na pół i za pomocą łyżki pozbywamy się pestek przekrojona dynia
  2. Kroimy dynię na kawałki i obieramy Obrana dynia
  3. Trzemy dynię na małych oczkach tarki starta dynia
  4. Przeciskamy masę przez sitko, gazę, cokolwiek aby pozbyć się nadmiaru soku w przeciwnym razie placki będą zbyt wilgotne i nie usmażą się w całości
  5. Trzemy cebulę i dodajemy do dyni
  6. Przeciskamy czosnek i również dodajemy do dyni
  7. Do masy dodajemy pozostałe składniki czyli mąkę, jajka i przyprawy ciasto na placki z dyni
  8. Na patelni rozgrzewamy oliwę
  9. W dłoniach formujemy placki i smażymy na gorącym tłuszczu smażymy placki

Propozycja podania pikantnych placków z dyni

Na płaskim talerzu układamy trzy usmażone placki. Na wierzch kładziemy dwie łyżki śmietany 18%. Całość posypujemy odrobiną pieprzu cayenne.placki - propozycja podania

Tagi: , ,

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *