Pieczony łosoś ze szpinakiem i rzodkiewką

pieczony łosoś
Średnia: 4.7 (3 głosy)
Pieczony łosoś ze szpinakiem i rzodkiewką to bardzo zdrowa potrwa, bogata w wartości odżywcze. Odpowiednio podany to idealna propozycja na romantyczną kolację we dwoje. Oryginalne połączenie smaków sprawi, że poczujecie się jak w ekskluzywnej restauracji.

Składniki:

  • filet z łososia – 2 kawałki
  • szpinak mrożony – 100g
  • rzodkiewka – 6 – 10 sztuk
  • sól

Marynata do łososia:

  • miód – 2 łyżki
  • sos sojowy – 2 łyżki
  • limonka – 1 sztuka
  • musztarda dijon – 1 łyżka
  • imbir suszony – 2 łyżeczki

Dressing:

  • imbir suszony – 1 łyżeczka
  • sos sojowy – 1 łyżeczka
  • olej sezamowy – 1 łyżeczka

pieczony łosoś - składniki

Akcesoria:

  • piekarnik
  • naczynie żaroodporne
  • patelnia
  • miska
  • mała filiżanka
  • pęseta

Przepis:

  1. Odcinamy nożem skórę z łososia
  2. Jeśli widzimy jakieś ości to usuwamy je za pomocą pęsety
  3. Kawałki łososia układamy w naczyniu żaroodpornym łosoś
  4. Do miski nakładamy 2 łyżki miodu i wyciskamy około 1 łyżki świeżego soku z limonki
  5. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę musztardy dijon oraz 2 łyżeczki suszonego imbiru
  6. Tak powstałą marynatą zalewamy kawałki łososia w naczyniu łosoś w marynacie
  7. Odstawiamy naczynie z łososiem na 20 minut do lodówki
  8. W tym czasie przygotowujemy dressing
  9. W małej filiżance mieszamy 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 1 łyżeczkę sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę suszonego imbiru dressing
  10. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni
  11. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w plastry
  12. Szpinak smażymy na patelni 15 minut mieszając co jakiś czas szpinak mrożony
  13. Po 5 minutach wsadzamy naczynie z łososiem do piekarnika i pieczemy przez 10 minut
  14. Szpinak solimy delikatnie i mieszamy szpinak smażony
  15. Gdy łosoś będzie upieczony wyjmujemy go z piekarnika i dajemy odpocząć 2 minuty

Propozycja podania – pieczony łosoś ze szpinakiem i rzodkiewką

Na płaski talerz nakładamy porcję szpinaku oraz kawałek upieczonego łososia, na szpinaku układamy plastry rzodkiewki. Całość ozdabiamy odrobiną dressingu.

losos-szpinak

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *