Pieczony łosoś ze szpinakiem i rzodkiewką

Pieczony łosoś ze szpinakiem i rzodkiewką to bardzo zdrowa potrwa, bogata w wartości odżywcze. Odpowiednio podany to idealna propozycja na romantyczną kolację we dwoje. Oryginalne połączenie smaków sprawi, że poczujecie się jak w ekskluzywnej restauracji.

Średnia: 5 (1 głosy)
Pieczony łosoś ze szpinakiem i rzodkiewką
Logo
Czas
Poziom
Porcje 2
kcal 90

Składniki

PRZEPIS

  1. Odcinamy nożem skórę z łososia
  2. Jeśli widzimy jakieś ości to usuwamy je za pomocą pęsety
  3. Kawałki łososia układamy w naczyniu żaroodpornym
  4. Do miski nakładamy 2 łyżki miodu i wyciskamy około 1 łyżki świeżego soku z limonki
  5. Dodajemy 2 łyżki sosu sojowego, 1 łyżkę musztardy dijon oraz 2 łyżeczki suszonego imbiru
  6. Tak powstałą marynatą zalewamy kawałki łososia w naczyniu
  7. Odstawiamy naczynie z łososiem na 20 minut do lodówki
  8. W tym czasie przygotowujemy dressing
  9. W małej filiżance mieszamy 1 łyżeczkę oleju sezamowego, 1 łyżeczkę sosu sojowego oraz 1 łyżeczkę suszonego imbiru
  10. Nagrzewamy piekarnik do 230 stopni
  11. Rzodkiewkę myjemy i kroimy w plastry
  12. Szpinak smażymy na patelni 15 minut mieszając co jakiś czas
  13. Po 5 minutach wsadzamy naczynie z łososiem do piekarnika i pieczemy przez 10 minut
  14. Szpinak solimy delikatnie i mieszamy
  15. Gdy łosoś będzie upieczony wyjmujemy go z piekarnika i dajemy odpocząć 2 minuty

Propozycja podania – pieczony łosoś ze szpinakiem i rzodkiewką

Na płaski talerz nakładamy porcję szpinaku oraz kawałek upieczonego łososia, na szpinaku układamy plastry rzodkiewki. Całość ozdabiamy odrobiną dressingu.

smacznego

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

*