Pieczone bataty, czarna fasola i salsa z jalapeño i pomidorów – Jamie Oliver

Tym razem pokażę jak przygotować pieczone bataty, z przepisu znalezionego w książce „Superfood na co dzień”, której autorem Jamie Oliver. Jest to danie, które dzięki wspaniałym kolorom składników prezentuje się niezwykle efektownie na talerzu. Niewątpliwie zrobi duże wrażenie na osobach, które go spróbują. Połączenie słodkich batatów, czarnej fasoli i pikantnej salsy nie tylko świetnie smakuje ale dostarcza także sporej dawki mikroskładników znajdujących się w warzywach.

Średnia: 5 (2 głosy)
Pieczone bataty, czarna fasola i salsa z jalapeño i pomidorów – Jamie Oliver
Logo
Czas
Poziom
Porcje 4
kcal 300

PRZEPIS

Bataty, Ryż:

  1. Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni
  2. Gotujemy wodę na ryż
  3. Bataty obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż na 4 części
  4. Układamy na blasze, smarujemy z wierzchu oliwą a następnie posypujemy solą i pieprzem
  5. Bataty pieczemy przez około 40 minut
  6. Gotujemy brązowy ryż zgodnie z instrukcją, w moim przypadku 40 minut
  7. W czasie oczekiwania na ryż i bataty przygotowujemy salsę z pomidorów i jalapeño oraz czarną fasolę

Salsa:

  1. Dymki kroimy w pióra
  2. Pomidory kroimy na kawałki
  3. Jalapeño wraz z zalewą wlewamy do blendera
  4. Do blendera dodajemy także kolendrę
  5. Miksujemy składniki do uzyskania jednolitego sosu, przekładamy sos do słoiczka
  6. Pokrojone pomidory, dymkę i 2 łyżki sosu z jalapeño mieszamy w misce

Fasola:

  1. Siekamy czerwoną fasolę
  2. W garnku rozgrzewamy łyżkę oliwy
  3. Do rozgrzanej oliwy wsypujemy kumin i smażymy około 30 sekund
  4. Dodajemy posiekaną czerwoną fasolę i odrobinę wody
  5. Dusimy wszystko pod przykryciem przez około 5 minut
  6. Gdy cebula zmięknie dodajemy czarną fasolę wraz z zalewą
  7. Gotujemy całość przez kolejne 5 minut, systematycznie mieszając

Gdy już wszystko będzie gotowe, na talerz nakładamy przygotowaną fasolę, salsę i ryż. Na fasoli układamy bataty, na które kładziemy łyżkę serka wiejskiego i doprawiamy świeżo mielonym pieprzem.

smacznego

KOMENTARZE

1 komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

*