Pieczona karkówka Mojo

karkówka składniki
Średnia: 5 (1 głosy)
Pyszna pieczona karkówka po kubańsku. Doskonale nadaje się do sandwichy a przede wszystkim do kubańskich kanapek.

Składniki:

  • karkówka – 1,5 kilograma
  • świeża kolendra – 1 doniczka
  • świeża mięta – 0,5 doniczki
  • czosnku – 1 główka
  • papryczka chilli – 1 sztuka
  • limonka – 1 sztuka
  • cytryna – 1 sztuka
  • pomarańcze – 2 sztuki
  • oliwa – 0,5 szklanki
  • oregano – 1 łyżeczka
  • suszona kolendra – 1 łyżeczka
  • kmin rzymski – 2 łyżeczki
  • pieprz

karkówka - składniki

Akcesoria:

  • blender
  • piekarnik

Przepis:

Przepis ten podzielony jest na dwa etapy. Pierwszy jest krótki i należy go wykonać dzień przed planowanym pieczeniem karkówki.

Etap 1:

  1. Do blendera wyciskamy sok z limonki, cytryny oraz pomarańczy
  2. Dodajemy pozostałe składniki poza karkówką marynata mojo
  3. Miksujemy marynatę marynata do karkówki
  4. Karkówkę myjemy
  5. Mięso umieszczamy w miseczce lub innym naczyniu i zalewamy marynatą
  6. Dokładnie nacieramy karkówkę, zostawiamy w marynacie i przekładamy do lodówki na minimum 6 godzin

Karkówkę należy wyjąć z lodówki na około 1 godzinę przed planowanym pieczeniem aby nabrała temperatury pokojowej.

ETAP 2:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni
  2. Karkówkę umieszczamy na kratce do pieczenia
  3. Pod kratkę wsuwamy blachę, jej zadaniem będzie łapanie skapującej marynaty (trudną ją później domyć dlatego polecam użycie dodatkowo jednorazowej foremki do pieczenia)
  4. Karkówkę pieczemy około 2,5 – 3 godziny co jakiś czas polewając ją marynatą
  5. Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia Upieczona karkówka mojo

Propozycja podania – pieczona karkówka

Zamarynowaną w ten sposób, upieczoną karkówkę wykorzystuję do przygotowania kubańskich kanapek.

Tagi:

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *