Pieczona karkówka Mojo

Pyszna pieczona karkówka po kubańsku. Doskonale nadaje się do sandwichy a przede wszystkim do kubańskich kanapek.

Średnia: 5 (3 głosy)
Pieczona karkówka Mojo
Logo
Czas
Poziom
Porcje 8
kcal 123

Składniki

AKCESORIA:

blender piekarnik

PRZEPIS

Przepis ten podzielony jest na dwa etapy. Pierwszy jest krótki i należy go wykonać dzień przed planowanym pieczeniem karkówki.

Etap 1:

  1. Do blendera wyciskamy sok z limonki, cytryny oraz pomarańczy
  2. Dodajemy pozostałe składniki poza karkówką
  3. Miksujemy marynatę
  4. Karkówkę myjemy
  5. Mięso umieszczamy w miseczce lub innym naczyniu i zalewamy marynatą
  6. Dokładnie nacieramy karkówkę, zostawiamy w marynacie i przekładamy do lodówki na minimum 6 godzin
  7. Karkówkę należy wyjąć z lodówki na około 1 godzinę przed planowanym pieczeniem aby nabrała temperatury pokojowej.

ETAP 2:

  1. Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni
  2. Karkówkę umieszczamy na kratce do pieczenia
  3. Pod kratkę wsuwamy blachę, jej zadaniem będzie łapanie skapującej marynaty (trudną ją później domyć dlatego polecam użycie dodatkowo jednorazowej foremki do pieczenia)
  4. Karkówkę pieczemy około 2,5 – 3 godziny co jakiś czas polewając ją marynatą
  5. Po tym czasie wyjmujemy mięso z piekarnika i pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia

Propozycja podania – pieczona karkówka

Zamarynowaną w ten sposób, upieczoną karkówkę wykorzystuję do przygotowania kubańskich kanapek.

smacznego

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

*