Krem z buraków

Oto jedna z moich ulubionych zup, kremów czyli krem z buraków. Głównym składnikiem będą oczywiście nasze polskie buraki ale nie zabraknie także ziemniaka. Dla podkreślenia smaku dodamy suszony imbir. Gwarantuję, że kto raz spróbuje tego kremu z buraków będzie chciał go jeść systematycznie.

Średnia: 5 (3 głosy)
Krem z buraków
Logo
Czas
Poziom
Porcje 6
kcal 123

Składniki

PRZEPIS

  1. Buraki i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  2. W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy
  3. Do rozgrzanej oliwy dodajemy czubatą łyżeczkę suszonego imbiru
  4. Dokładnie mieszamy przez około 30 sekund
  5. Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę buraki i ziemniak
  6. Zalewamy warzywa wodą tak aby poziom wody był lekko poniżej najwyżej położonych warzyw
  7. Doprawiamy solą i pieprzem
  8. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut
  9. Zupę studzimy i blendujemy, chyba że nie szkoda nam ostrzy blendera to miksujemy na gorąco
  10. Po zblendowaniu próbujemy krem i jeśli zajdzie taka potrzeba doprawiamy imbirem, solą lub pieprzem

Propozycja podania kremu z buraków

Do miseczki bądź głębokiego talerza nalewamy porcję kremu. Na wierzch kładziemy łyżkę śmietany 18% i posypujemy odrobiną posiekanej natki pietruszki. Ten zdrowy i pyszny krem od dziś stanie się Twoją ulubioną zupą.

smacznego

KOMENTARZE

3 komentarze

  • /

    Bardzo lubię tego bloga. Super pomysł że pokazujesz kolejno na zdjęciach co i jak należy przygotować. Szkoda że inni jeszcze tego nie zrozumieli, że nie każdy czytelnik jest zawodowym kucharzem 🙂 Wracając do kremu, jest bardzo dobry. Mam jednak jedną uwagę buraki muszą być twarde, soczyste o lekko słodkawym smaku. Idealnie do tego celu nadaje się nasz burak czerwona kula i opolski. Znam masę odmian buraków ( pracuję w sklepie ogrodniczym) i większość tych nie polskich nie wychodzi w naszym klimacie, nie mają smaku.

  • Adam Siekiera
    /

    Kolejny świetny przepis, tego mi było trzeba!

  • Ola
    /

    Uwielbiam wszystkie zupy kremy, już wiem co będę robić następnym razem. Wygląda pysznie!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

*