Krem z buraków

krem z buraków
Średnia: 5 (3 głosy)
Oto jedna z moich ulubionych zup, kremów czyli krem z buraków.  Głównym składnikiem będą oczywiście nasze polskie buraki ale nie zabraknie także ziemniaka. Dla podkreślenia smaku dodamy suszony imbir. Gwarantuję, że kto raz spróbuje tego kremu z buraków będzie chciał go jeść systematycznie.

Składniki:

  • buraki – 3 średnie sztuki
  • ziemniaki – 2 małe sztuki
  • suszony imbir – 1 łyżeczka (czubata)
  • sól
  • pieprz
  • oliwa
  • woda
  • śmietana 18% – 1 łyżka do każdej porcji
  • natka pietruszki – do dekoracji

krem z buraków -składniki

Akcesoria:

  • garnek
  • blender
  • nóż
  • łyżka

Przepis:

  1. Buraki i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  2. W garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy
  3. Do rozgrzanej oliwy dodajemy czubatą łyżeczkę suszonego imbiru oliwa z imbirem
  4. Dokładnie mieszamy przez około 30 sekund
  5. Do garnka wrzucamy pokrojone w kostkę buraki i ziemniak buraki i ziemniaki
  6. Zalewamy warzywa wodą tak aby poziom wody był lekko poniżej najwyżej położonych warzyw gotujemy krem z buraków
  7. Doprawiamy solą i pieprzem
  8. Gotujemy pod przykryciem około 30 minut
  9. Zupę studzimy i blendujemy, chyba że nie szkoda nam ostrzy blendera to miksujemy na gorącogotowy krem z buraków
  10. Po zblendowaniu próbujemy krem i jeśli zajdzie taka potrzeba doprawiamy imbirem, solą lub pieprzem

Propozycja podania kremu z buraków

Do miseczki bądź głębokiego talerza nalewamy porcję kremu. Na wierzch kładziemy łyżkę śmietany 18% i posypujemy odrobiną posiekanej natki pietruszki. Ten zdrowy i pyszny krem od dziś stanie się Twoją ulubioną zupą.

krem z buraków

Tagi: ,

3 komentarze

  • Ola says:

    Uwielbiam wszystkie zupy kremy, już wiem co będę robić następnym razem. Wygląda pysznie! 🙂

  • Adam Siekiera says:

    Kolejny świetny przepis, tego mi było trzeba!

  • Bardzo lubię tego bloga. Super pomysł że pokazujesz kolejno na zdjęciach co i jak należy przygotować. Szkoda że inni jeszcze tego nie zrozumieli, że nie każdy czytelnik jest zawodowym kucharzem 🙂 Wracając do kremu, jest bardzo dobry. Mam jednak jedną uwagę buraki muszą być twarde, soczyste o lekko słodkawym smaku. Idealnie do tego celu nadaje się nasz burak czerwona kula i opolski. Znam masę odmian buraków ( pracuję w sklepie ogrodniczym) i większość tych nie polskich nie wychodzi w naszym klimacie, nie mają smaku.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *