Cannelloni z serem ricotta i szpinakiem

Cannelloni ricotta
Średnia: 5 (3 głosy)

Jednym z ciekawszych dań na bazie makaronu jakie ostatnio jadłem jest cannelloni ze szpinakiem i z serem ricotta. Na pierwszy rzut oka może wydawać się, że połączenie tych składników może być mdłe ale zapewniam, że wszystko idealnie się komponuje i daje pełny, wyrazisty smak. W przepisie poniżej użyłem 6 rurek makronu i dwóch małych naczyń żaroodpornych (2 porcje) i zostało mi trochę farszu, który pyszny jest sam w sobie. Jeśli planujesz wykonać to danie dla 3 osób wystarczy dodać kolejne małe naczynie i 3 rurki makaronu a farszu powinno Ci wystarczyć. Gorąco polecam.

Składniki:

  • makaron cannelloni (nie wymagający wstępnego gotowania) – 6 sztuk
  • ser ricotta– 400g
  • pieczarki – 400g
  • szpinak mrożony (lub świeży) – 400g
  • starty parmezan/grana padano – 100g
  • starty ser typu gouda/cheddar – 50g
  • śmietana 30% – 200ml
  • mleko – 300ml
  • masło – 40g
  • mąka pszenna – 20g
  • musztarda – 1 łyżka
  • gałka muszkatołowa
  • oliwa
  • chilli / pieprz cayenne
  • sól
  • pieprz

canneloni - składniki

Akcesoria:

  • naczynia żaroodporne x2 / duże naczynie żaroodporne
  • piekarnik
  • rondelek
  • durszlak
  • miska x2

Przepis:

Sos serowy:

  1. W rondelku na wolnym ogniu rozpuszczamy 20 gram masła
  2. Dodajemy 20g mąki, łyżkę musztardy oraz szczyptę pieprzu cayenne
  3. Gotujemy składniki przez 2 minuty cały czas mieszając
  4. Dolewamy do rondelka 300 ml mleka i dokładnie mieszamy
  5. Gotujemy przez 3 minuty po czym przekładamy na zimny palnik
  6. Dodajemy 50 gram startego sera typu gouda lub cheddar i łyżkę startego parmezanu lub sera grana padano i dokładnie mieszamy do rozpuszczenia serów
  7. Przelewamy sos do miski do wystygnięcia
  8. Po wystygnięciu do sosu dodajemy 200 ml śmietany
  9. Doprawiamy solą i pieprzem

Farsz szpinakowy:

  1. W czystym rondelku ponownie rozpuszczamy 20 gram masła
  2. Na masło wrzucamy szpinak
  3. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą oraz pieprzem
  4. Gotujemy całość około 5 minut od momentu rozmrożenia się szpinaku
  5. Ugotowany szpinak przekładamy do durszlaka i zostawiamy do ostygnięcia
  6. Pieczarki obieramy i kroimy
  7. Rondelka nie myjemy, dolewamy około 1 łyżkę oliwy i wstawiamy na palnik
  8. Dodajemy pieczarki i smażymy 5 minut co jakiś czas je mieszając
  9. Po usmażeniu zostawiamy na chwilę by nie były gorące
  10. W pustej misce mieszamy razem szpinak, pieczarki, 400 gram sera ricotta oraz połowę pozostałego parmezanu

Cannelloni:

  1. Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni Celsjusza
  2. Na dnie naczynia żaroodpornego układamy pierwszą warstwę sosu serowego (około połowę sosu)
  3. Nadziewamy po kolei rurki makaronu farszem szpinakowym a następnie układamy je w naczyniu na warstwie sosu
  4. Na wierzch i pomiędzy rurki dodajemy resztę sosu serowego
  5. Całość posypujemy resztą startego parmezanu
  6. Naczynie wsadzamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 15 – 20 minut (ser na wierchu powinien się zarumienić ale nie spalić)

Propozycja podania cannelloni z serem ricotta i szpinakiem

Danie podajemy od razu po wyjęciu z piekarnika. Jeżeli użyliśmy małych naczyń żaroodpornych proponuję podać je w całości na drewnianej desce. Jeśli natomiast przygotowaliśmy cannelloni w większym naczyniu to po prostu nakładamy na talerze nie za duże porcje.

cannelloni riccotta szpinak

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *