Bagietki do kubańskich kanapek

Proste bagietki, których używam do przygotowania kubańskich kanapek. Z tego przepisu uzyskasz 6 pysznych bagietek.

Średnia: 5 (1 głosy)
Bagietki do kubańskich kanapek
Logo
Czas
Poziom
Porcje 3
kcal 40

Składniki

AKCESORIA:

miseczka piekarnik

PRZEPIS

Przepis ten podzielony jest na dwa etapy. Pierwszy jest bardzo, krótki i należy go wykonać dzień przed planowanym pieczeniem bagietek.

Etap 1

  1. W miseczce mieszamy drożdże z 3 łyżkami mąki pszennej oraz 5 łyżkami wody
  2. Składniki dokładnie mieszamy i odkładamy na noc do lodówki

Etap 2

  1. Na 1 godzinę przed rozpoczęciem etapu drugiego wyjmujemy z lodówki zaczyn z etapu 1
  2. Do zaczynu z etapu 1 dodajemy pozostałą mąkę, 1 szklankę wody, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę soli
  3. Ciasto wyrabiamy
  4. Aby uzyskać idealną konsystencję dodajemy więcej wody lub mąki.
  5. Ciasto dokładnie wyrabiamy i formujemy kulę
  6. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę
  7. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 6 części
  8. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia
  9. Z każdej części ciasta formujemy jedną bagietkę
  10. Na blachę układamy 2-3 bagietki
  11. Przykrywamy bagietki ściereczką i zostawiamy na 20 minut żeby jeszcze trochę wyrosły
  12. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni
  13. Smarujemy bagietki z zewnątrz wodą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika
  14. Pieczemy przez około 30 minut pilnując by za bardzo się nie przypiekły
  15. Wyjmujemy i czekamy aż bagietki wystygną

Propozycja podania – bagietki kubańskie

Bagietki te najczęściej wykorzystuje do przygotowania kubańskich kanapek ale świetnie sprawdzają się z dowolnymi dodatkami

smacznego

KOMENTARZE

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

*

*