Bagietki do kubańskich kanapek

kubańskie bagietki
Średnia: 5 (1 głosy)
Proste bagietki, których używam do przygotowania kubańskich kanapek. Z tego przepisu uzyskasz 6 pysznych bagietek.

Składniki:

  • mąka pszenna – 4 szklanki
  • smalec – 4 łyżki
  • drożdże – 20 gram
  • sól
  • cukier
  • woda

 

składniki na bagietki

Akcesoria:

  • miseczka
  • piekarnik

Przepis:

Przepis ten podzielony jest na dwa etapy. Pierwszy jest bardzo, krótki i należy go wykonać dzień przed planowanym pieczeniem bagietek.

Etap 1:

  1.  W miseczce mieszamy drożdże z 3 łyżkami mąki pszennej oraz 5 łyżkami wody
  2. Składniki dokładnie mieszamy i odkładamy na noc do lodówki

Na 1 godzinę przed rozpoczęciem etapu drugiego wyjmujemy z lodówki zaczyn z etapu 1

Etap 2:

  1. Do zaczynu z etapu 1 dodajemy pozostałą mąkę, 1 szklankę wody, 1 łyżeczkę cukru oraz 1 łyżeczkę soli
  2. Ciasto wyrabiamy
  3. Aby uzyskać idealną konsystencję dodajemy więcej wody lub mąki.
  4. Ciasto dokładnie wyrabiamy i formujemy kulęciasto na bagietki
  5. Umieszczamy ciasto w misce, przykrywamy ściereczką i umieszczamy w ciepłym miejscu na 1 godzinę
  6. Gdy ciasto wyrośnie dzielimy je na 6 częściwyrośniete ciasto na bagietki
  7. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia
  8. Z każdej części ciasta formujemy jedną bagietkę
  9. Na blachę układamy 2-3 bagietki surowe bagietki
  10. Przykrywamy bagietki ściereczką i zostawiamy na 20 minut żeby jeszcze trochę wyrosły
  11. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni
  12. Smarujemy bagietki z zewnątrz wodą i wkładamy do rozgrzanego piekarnika
  13. Pieczemy przez około 30 minut pilnując by za bardzo się nie przypiekły
  14. Wyjmujemy i czekamy aż bagietki wystygną kubańskie bagietki

Propozycja podania – bagietki kubańskie

Bagietki te najczęściej wykorzystuje do przygotowania kubańskich kanapek ale świetnie sprawdzają się z dowolnymi dodatkami

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *